Od hektara zemlje može da se zaradi dobra plata

LJubiša Trifunović

17. 02. 2019. u 13:35

"Deltin" projekat "Naše selo" u zaječarskim selima Dubočane i Mala Jasikova. Meštani najavljuju proširenje zasada i stada, nove destilerije

Од хектара земље може да се заради добра плата

Nenad Stanojević u štalama ima 20 krava - Foto LJ. Trifunović

SRBIJA ne može da se razvija ako se sela ne razvijaju. Ovako, u najkraćem, glasi koncept projekta "Naše selo" koji, uz podršku Erste banke, realizuje "Delta fondacija" u zaječarskim selima Dubočane i Mala Jasikova.

- Naš je cilj da pokažemo da seljak može pristojno da živi od svog rada - kaže, za "Novosti", Aleksandra Jeličić, zamenik upravitelja "Delta fondacije". - Ne treba mladi u potrazi za boljim životom da napuštaju svoja ognjišta, već treba da ostanu na njima i pristojno zarađuju od svog rada.

NAŠA sagovornica kaže da stručnjaci "Delta agrara" skoro tri meseca edukuju meštane u ova dva sela, učeći ih kako da na najbolji mogući način, primenom najsavremenijih mera, mogu pristojno da žive od svog rada.

Pročitajte još: ''Delta'' podiže dva sela

- Računica pokazuje da od hektara zemlje, ako se radi po najvišim standardima, može da se zaradi jedna dobra plata - ističe Jeličićeva. - Erste banka će obezbediti finansijsku podršku, dok ćemo mi plaćati kamatu na kredite, tako da se meštanima ova dva sela pruža mogućnost dobijanja beskamatnih pozajmica, kao i besplatna edukacija i siguran otkup njihovih proizvoda.

Anita Pipić (29), jedna je od meštanki Dubočana koja se prijavila za učešće u projektu "Naše selo".

- Imala sam oko 30 ari zasada pod jagodama, kao i plastenik od 120 kvadrata - priča nam Anita. - Već nakon prvog predavanja videla sam da se radi o pravoj stvari. Konkurisala sam za povećanje zasada pod jagodama na 50 ari i izgradnju još jednog, najsavremenijeg plastenika, površine 140 kvadrata.

Ova žena kaže da već u prvoj godini, zahvaljujući novim agrotehničkim merama, očekuje znatno veće prinose jagoda, ali i voća i povrća u plastenicima.


Miloš Joković od dunja i krušaka pravi rakiju


- Nekoliko žena iz Dubočana je zainteresovano i da otvori mini-zadrugu u kojoj bi pravile džemove, zimnicu, prerađivale mleko... Na taj način, ne bi prodavale čisto voće i povrće, već bi ga prerađivale. Samim tim, i zarada bi bila veća - dodaje Anita, uz opasku da samo udruženi poljoprivrednici mogu da se izbore za mesto pod suncem.

NJEN komšija Nenad Stanojević (43) u svojim štalama čuva oko 20 krava. I on se, veli, prijavio za učešće u projektu "Naše selo".

- Plan mi je da povećam broj krava na tridesetak, ali razmišljam i da promenim vrstu i počnem da čuvam one koje daju više mleka - u dahu kazuje Nenad. - Mi smo se stočarstvom bavili na način koji smo nasledili od naših očeva. Međutim, ja lično bio sam frapiran kada sam čuo da primenom novih načina ishrane, standardizacijom objekta u kojima borave krave i drugim merama, krave mogu da daju neuporedivo više mleka.

Stanojević kaže da je do sada dnevno proizvodio oko 200 litara, a da se količina mleka, primenom novih znanja, može uvećati u kratkom roku za čak - 50 odsto!

Saša Zlatković će zasaditi hektar pod dunjama


- Znači, pruža mi se mogućnost da po povoljnim uslovima kupim nova grla i dobijam znatno više mleka - objašnjava Nenad. - Uz sve to, u saradnji sa "Delta fondacijom" obezbeđen je i siguran otkup naših proizvoda, tako da uviđam da se zaista može i više nego pristojno zaraditi.

U MALOJ Jasikovi zatičemo Miloša Jokovića (31), koji ima oko 10 hektara zasada pod dunjom i kruškom.

- Planiram da udvostručim površinu pod zasadima, kao i da počnem da proizvodim jabuke - otkriva nam Miloš. - Imam malu destileriju, koju nameravam da proširim i osavremenim, tako da sve voće prerađujem i počnem sa proizvodnjom najkvalitetnije rakije.

Miloš kaže da je sve stavio na papir. O konkretnim brojkama ne želi da priča, ali ističe da, kada je u saradnji sa stručnjacima "Delte" podvukao crtu, dobio sumu od koje mu se, kaže, "zavrtelo u glavi".

A, među onima koji su ušli u program "Naše selo" je i Saša Zlatković, koji će ove godine prvi put zasaditi oko jedan hektar pod dunjama.

Anita Pipić u svom plasteniku


- Nakon četiri godine, kada dunja počne da rađa, samo od toga ćemo moći pristojno da živimo - ističe Zlatković. - Naravno da u budućnosti planiram i da proširim zasade pod voćem, a razmišljam i o otvaranju destilerije.


SIGURAN PLASMAN

ALEKSANDRA Jeličić (na slici) kaže da "Delta" želi da otkupi sve ono što seljaci u Dubočanu i Maloj Jasikovi proizvedu, ali je, ipak, na njima kome će prodati svoje proizvode. Ona dodaje da meštani ovih sela svoje proizvode mogu prodati zajedno sa "Deltinim" na tržištima EU i Rusije:

- Naš je cilj bio da pokažemo da od poljoprivrede može da se živi više nego pristojno, jer naša kompanija više od 50 odsto svog prometa dobija upravo iz agrara. Do sada se za učešće u projektu prijavilo 23 stočara i 22 voćara. Naš je plan da mi obnovimo domove kulture, škole i igrališta, a lokalna samouprava infrastrukturu. Ako u tome uspemo, sasvim je izvesno da će mladi ostajati na selu i pristojno živeti od svog rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije