SLANINICE, porebruše, potrbuše, banatske, hamburške, dimljene, barene, kobasice raznih vrsta, vrući čvarci, šunke, švargle... Ovakav "repertoar" od četvrtka krasi Kačarevo kod Pančeva, u kom je otvorena 32. "Svetska slaninijada"! Raj za gurmane i masnokusce trajaće do nedelje, kada je najavljena velika rasprodaja svega što ostane na štandovima "najmasnijeg" sela na svetu.

Organizatori se nadaju da će za ova četiri dana "prestonicu slanine" posetiti oko 100.000 ljudi. Prvog dana je, kažu, po pravilu, najamanje degustatora i kupaca, ali za vikend se očekuje gužva.

- Ove godine će se na saboru sušenih proizvoda predstaviti 350 izlagača, od čega je 310 individualnih i porodičnih manufaktura, a 40 zanatskih radnji, industrija i mesara - kaže Dragan Vujačić, član Organizacionog odbora. - Među njima su domaćini od Pirota do Subotice, a stigli su nam i uzorci slanine iz Amerike, Rusije, Kine, Francuske, Italije, Grčke, Rumunije i svih zemalja bivše Jugoslavije.

U hali i na platou sve se šarenilo od raznih mesnih proizvoda. Širili se mirisi tek ispečenih čvaraka i prženja svežih kobasica, roštilja i prasića na ražnju.

POBEDNICI, ZABAVA I IZLOŽBA POBEDNICI ovogodišnje "Slaninijade" su Zlatiborci - Mesara "Todorić" za industrijsku slaninu i domaćin Nikola Brković u kategoriji individualnih proizvođača. Na kačarevskoj smotri sušenih poslastica organizuje se i niz manifestacija - izbor za mis "Slaninijade", takmičenje u brzom jedenju slanine i ispijanju piva, kuvanju gulaša i pasulja, kao i trka prasića. Otvorena je i prigodna izložba karikatura "Vesela slanina" Nikole Dragaša, kao i karikatura pristiglih na konkurs, a čiji su pobednici Bladan Nikolić iz Zrenjanina, Slaviša Ševrt iz Beograda i Goran Ćeličanin iz Varvarina.

Većina posetilaca je, međutim, u četvrtak, uglavnom gledala, merkala, rado probala, tri puta merila, pa se jedva odlučivala na kupovinu.

- Oseća se sve slabija kupovna moć naroda. Mi jednako topimo, slažemo, sušimo, spremamo, ali je sve teže izdvojiti novac za ove đakonije - kaže nam Ivana iz Kačareva, sa čijeg se štanda šarene slanine, šunke, pečenice, suva mesa, kobasice, pa kavurme i pihtije.

PROČITAJTE JOŠ - "Slaninijada" kao Olimpijada (FOTO+VIDEO)

Najjeftinija slanina, takozvana sapunjara, može se kupiti za 400 dinara, banatska "puter" za 700, a na većini štandova popularna "adidas" košta 800 dinara. Oni mesnatiji komadi i od čuvene mangulice idu i do 1.200 dinara, dok su "svinjske bombone" od 600 do 1.000 dinara.

- Iamamo svoje gazdinstvo mangulica, svoju klanicu i već 15 godina pravimo proizvode od od ove sorte - kaže Zoran Konski iz Jabuke. - Kobasice su nam od 900 do 1.200 dinara, švargla 600, 1.000 je slanina od mangulice, a pečenica 2.500 dinara. Za kulen treba izdvojiti 1.800, a za kilogram masti, poznate po dobrom holesterolu 350 dinara. Oko dve nedelje se suši slanina, na tihoj vatri, isključivo na bukovom drvetu.

Iako je Kačarevo poznato po domaćim proizvodima, veliku pažnju privukao je štand Francuza Gregori Horvata, čije su kobasice iz uvoza, u raznim veličinama i bojama, spremljene čak i sa orasima i lešnicima. Uz meso i mesne prerađevine, uobičajena scenografija ove kačarevske izložbe su i rakije, vina, proizvodi od meda, štrudle, sitni kolači, turšije, ajvari i ljutenice... Žarko Petrović i Avram Nikolić zapucali čak iz Ranilovića kod Aranđelovca sa kajmakom i sirevima za svačiji ukus.

Goran iz obližnje Jabuke nudio je sušenu ribu, "pečenicu" od amura i tolstolobika za 800 do 1.100 dinara. Na izložbi je bilo i "stišnjene glave" po ceni od 600 dinara, pihtija, kao i voćnih sireva.

Topljenje čvaraka

EKSKURZIJA

MEĐU najlepšim štandovima u četvrtak je bio odeljenja četvrtog razreda OŠ "Žarko Zrenjanin", gde su đaci i njihova učiteljica Branka Davidović izložili futrole za papirne maramice koje su sami napravili. Ova neobična družina je svoje rukotvorine prodavala za 200 dinara, a sakupljeni novac je namenila za ekskurziju