BELO Blato, pravo etno-selo na obodu čuvene Carske bare u Banatu, nadomak Zrenjanina, minulog vikenda bilo je po šesti put u znaku kobasica!

Beloblaćani ne nameravaju da pomute slavu čuvene turijske Kobasicijade, niti im pada na pamet da konkurišu rekordima sremskih majstora u spravljanju kobaje. Ali, kada su pre šest godina, u sklopu negovanja starih običaja i svog neumornog pregalaštva na zaštiti životne sredine, odlučili da pokažu kako se i u Banatu organizuju dobri svinjokolji, zaista nisu slutili da će se njihov festival kobasica (i domaće rakije) tako dobro primiti.

Šesto okupljanje pokazalo je da Beloblatska kobasicijada zaista postaje brend i da je učvrstila poziciju mesta i zrenjaninske regije na turističkoj mapi Srbije. Okupila je rekordan broj od 50 takmičara iz zemlje i regiona, ali i nekoliko hiljada turista!

Pročitajte još: SUMORNO U IDILI CARSKE BARE: Živopisno Belo Blato jedno od sela u Banatu koje ubrzano propada i ostaje bez stanovnika

Posetioci festivala, zapravo, višestruko su nadmašili broj žitelja Belog Blata, što je samo po sebi pružilo impresivnu sliku i svima priredilo nezaboravno druženje - uz dobar zalogaj i vrhunsku domaću kapljicu...

- Čarolija ovde još uvek traje! U Belom Blatu ne pričaju se snovi, san se ovde živi - kaže Radmila Toškov, čija mnogobrojna familija održava jedinstven beloblatski etno-salaš "Lujza", na kojem se za turiste redovno organizuju tradicionalni banatski svinjokolji i pripremaju specijaliteti od mangulice.

Ljubitelji domaćih zimskih "mesnih ikebana" od ranih jutarnjih sati mogli su da probaju pečene džigerice, dinstanu svežu krv na luku, slaninu, kiseli kupus, domaći hleb... Festival je ove godine obogaćen kulturno-umetničkim sadržajima, a mnogobrojne "tamburaške bande" bile su zadužene za raspoloženje posetilaca...


SVI POBEDNICI

TAKMIČARSKE ekipe iz cele Srbije, Rumunije i Mađarske imale su zadatak da od dobijenih pet kilograma mesa, žiriju predaju 30 centimetara pečene i isto toliko sveže kobasice. Naravno, žiri nije imao nimalo lak zadatak, a nije samo utisak - pored zvaničnih šampiona, koji su se okitili peharima i diplomama, ovde su svi bili pobednici! I, najavili ponovni susret dogodine.