DVADESET i dve godine Šiđani promovišu tradiciju svinjokolja i proizvodnju sremske kobasice, kroz manifestaciju "Sremski svinjokolj i kobasicijada", sa ciljem da je prenesu na mlađe generacije. Takmičenje u brzom klanju svinja, brzom jedenju i pravljenju kobasica, najbolji uzorci suvih sremskih kobasica samo su deo takmičenja ove dvodnevne priredbe, koja je proteklog vikenda okupila preko 1.000 posetilaca.

Šid je decenijama bio poznat kao centar mesne industrije, želja je da se povrati stara slava kroz promociju proizvodnje kobasice, kulena, ali i svinjarstva, koje se polako vraća u domaćinstva ovog pograničnog naselja.

Pročitajte još: Miris "Ginisovke" u Somboru

- Kada smo krenuli sa priredbom 1996. godine, bilo je samo takmičenje u suvoj fermentisanoj kobasici, a onda kao kraj koji je tada imao dosta mesara, uveli smo i takmičenje u brzoj obradi mesa, i pravljenju kobasica. Tročlana ekipa treba da obori rekord od 3 minuta i 50 sekundi, da svinju od 110 kilograma istranžira i zatim napravi tri kobasice. Ni ove godine naši takmičari nisu uspeli da obore taj Ginisov rekord - kaže Stanislav Đierčan, predsednik Udruženja "Sremska svinjokolja i kobasicijada" koje organizuje ovu manifestaciju, dodajući da se ona iz godine u godinu širi po broju posetilaca, a mesara je sve manje, jer je Tehnička škola pre nekoliko godina ukinula smer mesar, zbog slabe zainteresovanosti za ovo zvanje...

Pročitajte još: Kobasica od dva kilometra

Organizatori planiraju da već od naredne godine krenu korak dalje, međunarodnom manifestacijom "Dunavski put kobasica".

- Pobratimljeni smo sa klubovima koji imaju slične manifestacije iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Slovačke. Razmenjujemo znanje, iskustvo. Čuvamo naš brend sremske kobasice, a sa novom manifestacijom lakše ćemo se probiti na tržište Evropske unije. Ideja nam je da napravimo i muzej u kojem će biti smeštena stara oprema za svinjokolj, da otrgnemo od zaborava mašine koje su nekada naši preci koristili u obradi mesa - iznosi plan Stanislav Đierčan.


LAK ZADATAK

U TAKMIČENjU brze obrada mesa, od četiri ekipe prvo mesto osvojio je trojac "Biznis klub" iz Bačke Palanke, oni su postigli vreme od 5,07 sekundi. Kako kaže vođa ekipe Sobodan Kalinić, zadatak je bio veoma lak, jer su svi preko deceniju i po mesari. U pravljenju sveže kobasice učestvavlo je 20 ekipa, dok je svoje suhomesnate proizvode ponudilo oko 60 izlagača.