DO arheološkog lokaliteta Gradina-Postenje - gde je prema tvrdnjama akademika Jovanke Kalić i ekipe Filozofskog fakulteta iz Beograda koja je ovde godinama vršila velika arheološka istraživanja i konzervatorske radove bio Stari Ras - može se doći samo upornim pešačenjem, pola sata sa puta Novi Pazar - Raška, ili boljim terenskim vozilom.

Put do lokaliteta, prokopan i nasut pre više od deset godina, odnela je voda, pa mnogi turisti, željni da obiđu Gradinu, gde je pronađeno nekoliko crkava i drugih vrednih ostataka iz nemanjićkog perioda, ili odustaju ili se odlučuju na pešačenje.

- Zbog nedostaka novca, na Gradini se ništa nije radilo duže od decenije. Lokalitet je u potpunom haosu i korovu, propada i ono što je konzervirano. Pošto postoji ozbiljna teza da je ovde bio Stari Ras, a ne na Pazarištu kod Sopoćana, što je još uvek zvanična verzija, Gradini-Postenje bi trebalo posvetiti mnogo više pažnje, jer je interesovanje turista, naučnika i znatiželjnika koji dolaze u Novi Pazar za obilazak ovog lokaliteta ogromno - ističe Mirko Popovac, profesor i publicista iz Novog Pazara.

PROČITAJTE I:Stari Ras očišćen od mulja


Iako je od Petrove crkve udaljena samo kilometar i po, a od magistralnog puta Raška - Novi Pazar kilometar, Gradina-Postenje je potpuno "izgubljena" i "nevidljiva", nema ni putokaza, pa se svako ko ovamo krene snalazi kako zna i ume.

- U gradu nema ni vodiča koji bi grupe turista poveo do Gradine, a izgleda ni para niti dobre volje da se put do ovog vrednog lokaliteta popravi - dodaje Popovac.

Mnogi žitelji Novog Pazara, pa i profesor Popovac, žale što SANU nije organizovala naučni skup (bilo je najava da će ga organizovati) na kome bi se raščistilo da li je Stari Ras bio na Pazarištu, kako "piše u knjigama", ili na Gradini-Postenje, kako tvrde niki od ozbiljnih naučnika u Srbiji.