Učitelj u penziji Dobrivoje Gajić (95) iz Šapca poklonio je danas čiča Dražine drvene skije generalovom unuku Vojislavu Mihailoviću. Dobrivoje je ove skije čuvao 72 godine i sad je odlučio da ih da generalovom nasledniku. Čin primopredaje obavljen je u prostorijama POKS-a u Šapcu.

Gajić je skije dobio dok je posle rata radio u selu Gornji Orović kod Ljubovije. Poklonio mu ih je 1947. godine Smiljko Radosavljević kod kojeg je Draža Mihailović u ratnim godinama ostavio svoje skije.

Gajić nam je ispričao da je i on sam nekoliko godina skijao na njima, kao i da niko osim njega i njegove porodice nije znao kome skije pripadaju.

- Kada sam sagradio kuću u Šapcu, preneo sam ih na tavan i smestio sam ih iza “rogova”, da se ne vide kada se uđe - kaže Dobrivoje. - Imao sam i štapove, znam da sam i njih stavio gore, ali sada ne mogu da ih nađem. Drago mi je da sam danas čiča Dražinom unuku predao ove skije i što konačno mogu javno da kažem šta sam 40 godina čuvao u srcu.

Unuk Draže Mihailovića je takođe imao poklon za deda Dobrivoja. Ovom prilikom, uručio mu je generalovu fotografiju na skijama iz 1942. godine, a na poleđini je napisao posvetu.

- Počastvovan sam poklonom - izjavio je Mihailović. - Pre par meseci sam saznao da Gajić poseduje dedine skije. Namera mi je da u budućnosti bude otvoren muzej posvećen mom dedi u kojem će pored dokumenata biti izložene i ove skije.

NAJSTARIJI ČLAN

Dobrovoje Gajić danas je odlučio da pristupi POKS-u i tako postao njihov najstariji član. Predsednik POKSA-a Žika Gojković mu je uz čestitke poželeo da još dugo, dugo bude njihov član.