SUSRET SA ISTORIJOM: Tito imao pet žena, a umro sasvim sam

Ivan Miladinović

20. 01. 2019. u 19:02

СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Тито имао пет жена, а умро сасвим сам
Veoma buran ljubavni život doživotnog predsednika Jugoslavije

JEDNOM prilikom pesnik Matija Bećković je rekao da je Josip Broz ostao “veliki čovek bez dela”, poput znamenitih operskih pevača pre pronalaska sprava koje snimaju zvuk.

Tita će, nešto pre smrti, na Brionima posetiti stari ratni drug, Svetozar Vukmanović Tempo, i pitao ga je:

- Šta je s Jugoslavijom?

- Nema više Jugoslavije! - odgovorio je Tito.

- A šta je sa Partijom?”

- Nema više ni Partije.

I zaista, u suton života, Broz ne samo da je ostao bez onog što je stvorio, već je ostao i bez žene i bez drugova. Bio je potpuno usamljen. U svom redovnom zaključnom izveštaju za 1978. godinu britanski ambasador javlja šefovima u London:

- Tito je potpuno sam!

Njegova usamljenost je bila vidljiva i na proslavi trideset pete godišnjice bitke na Neretvi. Pored njega, na ovoj velikoj svečanosti nije bilo nikoga od njegovih najbližih saboraca. Samo aktuelni funkcioneri. Koča Popović je odavno bio u njegovoj nemilosti. Nije bilo ni Peke Dapčevića, legendarnog komandanta Druge proleterske divizije.

Usred govora, Tito je glasno upitao:

- Zašto ovde nema Peke Dapčevića? Smesta mu pošaljite helikopter.

To su i uradili, ali Peko je odbio da dođe.

Pored njega više nije bila ni fizioterapeutkinja, izvesna D. G., oko koje su se ispletale razne priče i legende o njenom boravku “u tajnom Titovom carstvu”. Pogotovu posle Brozovog puta u Sovjetski Savez, Severnu Koreju i Kinu, kada se D. G. pojavila odmah uz Tita i Brežnjeva, na polaganju venca na grob Neznanoga junaka, ispod zidina Kremlja.

ŠPIJUNSKA POSLA JOSIP Kopinič je za života u više navrata tvrdio da je Krajačić Jovanku sredinom 1945. godine poslao u Moskvu, gde je devet meseci pohađala obaveštajnu akademiju “F. E. Đeržinski”. “Kada se vratila, Stevo ju je smesta postavio za Titovu domaćicu”, govorio je Kopinič. Navodno je to učinio po nalogu sovjetskih šefova, koji su želeli da imaju poverljivu osobu u Titovoj blizini.

Njenom pojavom mnogi su objašnjavali i definitivan razlaz sa Jovankom. Tito je, inače, bio čovek jakih strasti u hrani i piću, u ljubavi i mržnji, u donošenju značajnih odluka i u odnosima u porodici, sa saradnicima i osobljem.

PROČITAJTE I:SUSRET SA ISTORIJOM: Zašto je Draža popularniji od maršala Tita

Tito ume u potpunosti da uživa život”, napisao je Dobrica Ćosić posle zajedničkog putovanja na “Galebu”, kada su 1961. obilazili afričke zemlje.

- Taj se čovek ne odriče nijednog zadovoljstva. Ni u čemu nije asketa. A u prvom redu ne u strasti za vlašću - dodao je veliki pisac.

Ženio se tri puta, a imao je i dve žene sa kojima je živeo u vanbračnoj zajednici. Prvi put se oženio Pelagijom Denisovom Belousovom, i to u pravoslavnoj crkvi, zbog čega je, naravno, prešao u pravoslavlje, 1918. godine. Pelagija je bila lepa devojka, kao, uostalom, i sve Titove žene.

Herta Has, Davorjanka Paunović Zdenka, Cana Babović


U jednoj od svojih ispovesti Tito će reći: “Svaka od mojih žena bila je u vrijeme kada sam ju upoznao djevica i naivna ovčica. U braku se svaka pretvorila u lavicu, jer sam cijenio i poštovao njihovu osobnost. Kada su lavice počele gristi, morao sam ih krotiti, što je prilično teško i dovodilo je do mnogih nesporazuma.”

Posle razlaza sa Pelagijom, koja mu je rodilo sina Žarka, nikada je nije spominjao i sa njom nije ni tražio kontakt. Jedino joj je obezbedio penziju za predratni revolucionarni rad. Umrla je aprila 1968. godine.

U oktobru, Tito se oženio dvadesetdvogodišnjom Nemicom Elzom Johanom Kenig, koja je pod pseudonimom Lucija Bauer radila u Kominterni kao montažerka radio-aparata i živela u čuvenom hotelu “Luks”. Njihov brak je bio kratkotrajan. Tito po zadatku odlazi za Pariz i Jugoslaviju, a s jeseni 1937. NKVD je Luciju Bauer optužio da radi za Gestapo. U decembru te godine je bila i streljana.

Tito i Davorjanka 1943. godine


U Moskvi je Tito neko vreme bio i sa Canom Babović. Ljubav je bila kratkog veka, ali je sa Canom ostao u prijateljskim odnosima do kraja njenog života.

Treća Titova životna saputnica bila je Herta Has, studentkinja ekonomije iz Maribora, rođena 1914. godine u Slovenskoj Bistrici. Ova zgodna, elegantna i inteligentna žena bila je izuzetno predana Partiji. Govorila je više jezika i sa lakoćom je i pre i za vreme rata obavljala najkomplikovanije partijske zadatke. Posle rata nastanila se u Beogradu, gde se udala i rodila dvoje dece. Prema Titu je sačuvala suzdržan, ali dostojanstven stav, pri čemu nije nikada zaboravila da je otac njenog prvorođenog sina, Aleksandra Miše Broza.

Do definitivnog prekida između Herte i Tita došlo je prvih godina po izbijanju rata u Jugoslaviji. Pojedini istraživači Titovog života tvrde da je ova veza počela da se klima kada se u Zagrebu, uoči rata, pojavila studentkinja francuskog, Davorjanka Paunović Zdenka. O njoj je Tito govorio: “Nadimak sam joj dao po studencu koji predstavlja nepresušiv izvor bistre i hladne vode. Obično izvire ispod kakvog kamena i čovjeka usrećuje već pogled na njega. A Zdenka je bila neiscrpan izvor mojih ideja i moje intelektualne, revolucionarne i političke aktivnosti. Bila mi je izvor inspiracija i tjelesnog zadovoljstva.”

PROČITAJTE I:SUSRET SA ISTORIJOM: Tito ustašama omogućio da sa sovjetima oslobađaju Srbiju

Davorjanka se sa Titom upoznala u kući Stele i Josipa Kopiniča Vazduha, kod kojih je bila na radio-telegrafskom kursu kako bi se osposobila za komunikaciju sa Moskvom.

Kada je Broz prešao u Beograd, već su bili u bliskoj vezi. Tokom celog rata nisu se razdvajali. Iako je bila Titova sekretarica, niko iz njegovog okruženja je nije voleo. Tvrdili su za nju da je bila “živčana paničarka”, da se ponašala agresivno i bahato.


Tito i Pelagija sa sinom Žarkom


Marijan Stilinović, sekretar partijske ćelije pri Vrhovnom štabu, u svojim sećanjima piše da se jednog dana odlučio da Titu otvoreno kaže šta on i drugovi misle o Zdenki.

Znam, Marijane, stidim se” - odgovorio je Tito, “a što da radim, kad bez te žene ne mogu izdržati ni minutu!”

O njoj je, njen prvi momak, general Jovo Kapičić i pred smrt govorio: “Imala je takav osmeh, takve oči, koje nikako ne mogu zaboraviti.”

Vladimir Dedijer piše da je jedan Titov pratilac zahtevao njeno isključenje iz partije zbog neprimerenog ponašanja. Ali, Tito je ostao nepokolebljiv: “Ja bez nje ne mogu! Radite što hoćete!”

Malo-pomalo”, piše Dedijer, “otkrila mi se istina: u partizanskim jedinicama postojale su stroge kazne za sve prestupnike na području ljubavi, osim za one koji su te propise doneli.”

Zdenka je umrla 1. maja 1946. godine na Golniku kod Kranja, gde ju je Tito poslao u nadi će se tu izlečiti od tuberkuloze. Imala je samo 27 godina kada je umrla. Sahranio je u bašti Belog dvora kako bi ostala u njegovoj blizini.

Najduža Titova saputnica Jovanka


Po svemu sudeći, vođa jugoslovenske revolucije se brzo oporavio od gubitka Davorjanke. I, po svedočenju Jože Pirjevca, piše pokajničko pismo Herti Has i moli je da mu se vrati. Dobio je kratak odgovor:

Dragi moj, Herta Has pred muškarcem kleči samo jednom!”

Hroničari Titovog ljubavnog života nadalje kažu da se zaljubio u Zinku Kunc, svetski poznatu opersku pevačicu. Za nju kažu da je bila žena blistave lepote i kraljevskog ponašanja. Svetska diva nije podlegla čarima maršala i svoju ljubav je poklonila generalu Ljubomiru Iliću, proslavljenom španskom borcu.

Utehu posle odbijanja Herte Has i Zinke Kunc, Tito pronalazi u domaćici njegove rezidencije, Jovanki Budisavljević.

Po svim relevantnim dokumentima, drugaricu Jovanku u Titovo okruženje doveo je Ivo Krajačić Stevo. Po onom principu - neka priroda uradi svoje. Stevo Krajačić će, inače, doživotno ostati rezident sovjetske tajne službe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

maja

20.01.2019. 21:02

Eto, ja čekala da nam Susret s istorijom otkrije nešto novo oko Brozovih prstiju, kad eto -odmah na početku -Matijini prsti. A ,evo ima nešto novo ,,epohalno", što mi otkri ovaj autor. A, to je da čovek umire sam. Ja sam mislila da čovek umire u društvu sa nekim, a ne sasvim sam. Pa još i u bolnici, umire sam. Jeste da ratnici i vojnici, umiru zajedno od neprijateljskih metaka, ali ,ko je to video da čovek u miru umire sam.

Revolucionar

20.01.2019. 21:04

Stalno neke teorije i baš je sve kako danas piše kako ko stigne!Davorjanka je bila uratu kao i mnogi znani i neznani borci borila se protiv fašizma tako da mnogi nisu dostijni ni ime da joj izgovore!Slava j hvala svima koji su se borili protiv fašizma!Neka Davorjanka počivaj u miru slava joj i hvala!

zdravko logika

23.01.2019. 15:25

@Revolucionar - Zasta hvala , za njoj i slicnim Srbija je izgubila sve svoje bitke i ratove u Balskanskim i Prvon svetskom ratu i teritorije koje su komunisti dali drugima na srpskim zrtvama . ZASTO NIKAD NISU PROBALI DA OSLOBODE JASENOVAC ?

HVALA

21.01.2019. 00:11

HVALA Susretu , što nas podseća na vremena kada smo radili, decu besplatno školovali,bili veseli i celi svet je gledao u našu lepu Jugu. A, najviše zahvaljujući Titu i njegovom ugledu u svetu.

Cole Dragojle

21.01.2019. 00:39

odgovor maji Vi majo ne znate da je, nedavno, tragajući po tajnih arhivama Udbe i Kos-a, jedan beogradski istoričar Č.A., otkrio Brozove prste u užičkom kajmaku. To će Susret , ja verujem na ovom mestu,jednog dana objaviti.

Pink Floyd

21.01.2019. 13:57

@Cole Dragojle - A možda je taj istoričar otkrio masovne grobnice u svakom gradu u Srbiji! Samo zaslepljeni indoktrinirani ljudi ne vide zločine Josipa Broza i njegovih srpskih sledbenika!!!

S.

21.01.2019. 01:06

Svi umiremo sami. Sto živimo duže to je manje onih oko nas sa kojima smo proveli mladost. Svejedno je ko ce nas sahraniti. Nije vazno ni kako umiremo, vec kako smo ziveli i sta ostavljamo iza sebe. Može o svakome da se napiše sta god ko hoće, pa i o Titu, pogotovo u ovom dobu revizionizma, alii i o tom čoveku, kao i o revizionistima, govorice dela. Šteta sto nećemo doziveti da se istorija dovrši pa da saznamo cija ce opstati duže.

ТАРАС БУЉБА

21.01.2019. 01:39

Да је среће да ПРОКЛЕТНИК НИКАДА НИЈЕ КРОЧИО НА СРПСКЕ ЗЕМЉЕ И СРПСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ !!! ПРОКЛЕТО МУСВЕ БИЛО !!!

Raj

21.01.2019. 01:55

Na Zapadi se za Tita govori: Čovjek koji je voljeo brza auta, viski i lijepe žene.

Mestanin

21.01.2019. 07:28

Narod toliko ne zna da sabere 2+2 , ne zna da vidi uzrok i posledice . Ne vidi koliko je sve bila maska kojom su obmanuti , i dan danas veruju u tu masku, ne vide oko sebe i odbijaju da poveruju u uzrok svega toga jer bi onda sami snosili odgovornost

Mrsh Bre!

21.01.2019. 07:35

Prokleti lopov Tito, koji je prodao Srbiju i u kojoj je omogucio da topli obrok kasikom, bude zagarantovan, u Ei sam imao 3 obroka da biram. Komunjare koji su omogucili da lopovi direktori budu smenjeni u jednom radnickom savetu. Komunjare koje nisu dozvolile da zapadni kapitalisti za pogodne male cene odkupe nase fabrike. Branili su da tajkuni odkupe PKB, Rudnike zlata itd. Komunjare nam dozvoljavali samo do 60 te a posle u penziju. Bacili ste 200 godina radnicke borbe pod noge! Sad robujte!

Stari Beograđanin

21.01.2019. 13:36

@Mrsh Bre! - Ej druškane! Davno pre Tita Srbiju i njenu krvlju izvojevanu pobedu u Velkom reatu 1914-1918. g. prodali su Nikola Pašić, kralj Aleksndar i još nekoliko političara! Nepotrebno su poklonili srpsku pobedu Hrvatima i Slovencima stvorivši krljevinu SHS potom zloćudnu Jugoslaviju! Aleksandar je uvođenjem Vojvodine u zajednicu dozvolio u toj od 1945.g. "pokrajini" tri zvaničn jezika- srpski, nemački i mađarski. Tito je samo nastavio šiptarskim, slovačkim itd.jezicima a ovi danas i hravtskim itd.

Tito Sam u poznoj starosti

21.01.2019. 07:39

Jeli gde s vam stari roditelji vi kojima su jos zivi?!Kad ste ih zadnji put pozvali posetili, odneli im nesto?!Ajd sad malo pricajte o Titu kakvo je djubre i kako je ostao sam u poznoj starosti!Ajd malo kako je on kriv sto smo svog predsednika Hagu isporucili sto su fabrike danas zapadne i sto nam objasnjavaju da ni kokoske neznam da hranimo nego mora zapad da nam radi.Propagando jedna perete se i optuzujete Tita za svoja izdajnicka zlodela. Srbiju ne posedujemo u 65 idemo u penziju!

Nostradamus

21.01.2019. 09:32

Kako je lepo videti ove nacionaliste koji sada ispredaju price i ukazuju nam na komunisticke "zablude". Prosto je neverovatno. koliko je kukolja u tom balkanskom zitu bilo i ostalo. Jospi Broz nije zavrsio visoke skole, ali u poredjenju sa njegovim dansnjim politickim naslednicima, a i kriticarima, on je za sve njih Albert Einstein. Ja prosto ne mogu da verujem, da neko kao on ima takve vizije u glavi. Za ostvarenje tih vizija potreban je visoko intelegentan narod. Mi to na zalost nismo.

Draxa

21.01.2019. 09:47

Uvek umres sam bez obzira koga i sta sve imas. Tako se i radjas sem ako nisu blizanci

Pink Floyd

21.01.2019. 14:10

Josip Broz je jedna od najvećih štetočina u istoriji srpskog naroda. Pobio je nekoliko stotina hiljada Srba, rasparčao Srbiju, fabrike iselio iz Srbije, Srbima na Kosovu i Metohiji zabranio povratak na vekovna ognjišta, zbog njega se mnogo Srba iselilo iz Jugoslavije i u jednom trenutku je bilo 4 miliona Srba u egzilu! Ta njegova Jugoslavija je trajala samo deset godina nakon njegove smrti i nakon toga se raspala kao trula bundeva!

ratimir vojvodićju

21.01.2019. 14:12

svako eks i non ex ju zloćudno biće radovalo bi se da je pešo bio tiće bravo tile pet žena nabo si na žive vile bravo bravo živeo si i umro usted mira sad svako zlo za tobom može da samo crven banu svira

ratimir vojvodićju

21.01.2019. 14:18

veličina tita nije u tome kolika ili kolicka mu je bila k...već što su ga žene ludjački volele što najviše pogadja idiote koji im beznasilno ne mogu ni na vrstu prići bravo tići ni jedan hram nbeću zaobići a da ti ne upalim sveću imao si sreću pa nek te mrzu i mrze tvoje su bile sve ljubavne muze bravo tiki ti si večno veliki

ratimir vojvodićju

21.01.2019. 14:24

značenje reči tito je nešto milo tako bi se tito zvao po naški kako je govorio i milovan milovane milovane milovao si mnoge punoletne djevice onog vremena moj jarane i volio sad nek te mrzu i mrze i nek liju nad tim ženama krokodilske suze mogu ti pljunuti pod prozor a tvoj prozor je veliki koli planeta nekjom krivo a nekome smeta

Анти Антифа

21.01.2019. 18:46

Тај Тито је нама Србима нанео непроцењиву штету. У његово време и те Југе, у разне творнице и којекакве фабрике, похрлили су силни сељаци. Дошли они такви неписмени, али дошла и њихова села с њима. Цели живот су жалили за својим шљивицима,овчицама, па ево, сада њихови потомци силно наваљују да се врате на огњишта ђедова.Јер ако је њихове претке Тито преварио,они ће то поправити. И дати нама Србима шансу да продишемо.

Владимир Косовац

21.01.2019. 22:51

@Анти Антифа - Можда јесте учинио Србији доста зла,можда највеће што је дозволио Шиптаре на Косову а ово остало,бар мени је важно да се НЕ СТИДИМ НИ БЛИЖЕ НИ ДАЉЕ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ?

Lešinar

22.01.2019. 09:14

Tito nije Vredan Pomene , Kulturni Lešinar Srba. Dasmo bili Pametni kao Što nismo Da Gada nikad nismo Čuvali I Paziliga kao Kralja.

Милица

22.01.2019. 13:19

Моја баба је неизмерно волела мог деду. И када је он умирао, она је навалила да и она умре с њим, али јој нису дозволили. Па је деда јадник умро сасвим сам у овој нашој глупој болници.

he,he---Lešinar

22.01.2019. 13:21

Ovaj Lešinar je baš pravi lešinar. U rukama mu lopate za zatrpavanje grobova, pa piše malo malim, malo velikim slovima. Sve u zavisnosti, kojom lopatom zatrpava grob.

Conte

22.01.2019. 13:23

Evo sad vdimo kako piše jedan Lešinar. Onako,kako drži u rukama lopatu,kojoj zatrpava grob. Malo velikim malo malim slovima. Zavisno koju lopatu drži u ruci.

Pink Floyd

22.01.2019. 13:27

Ja se sećam kada je za vreme Tita krenulo otvaranje fabrika. I kada su o moj Beograd nahrupili silni seljaci iz Šumadije i drugh delova. Oni ostavili svoje ovce,koze i livade, ali sve to došlo za njima. Pa smo s njima imali probleme. A evo vidim imamo probleme i sa njihovim potomcima,koji mrze Tita jer je njihove đedove prevario i u grad doveo. I nikako se nećemo rešiti tog seljakluka.

Pink Floyd

22.01.2019. 15:56

@Pink Floyd - Zaštose lažno predstavljaš. Ja se javljam po pseudonimom Pink Floyd?

БОКИ

22.01.2019. 13:31

Kada će nam Susret s istorijom napisati koliko je kraljeva, predsednika država i vlada svih zemalja i zapada i istoka , bilo na sahrani tog ,,srbmrsca Broza"? Ko ih je uspeo prevariti jer su mislili da je Broz svetska faca? Mora da su svi ti ljudi mrzeli nas Srbe, pa kad je Broz umro, došli su da mu se zahvale.

Drastična razlika

22.01.2019. 13:37

Ovi naši srbski istročari , jedino što umeju da po velikim istorijskim ličnostima pljuju i izruguju se. A ne znaju jadnici da ,kada nekoga pljuješ da ti pljuvačka na ustima ostaje. I koliko više pljuješ, to si više zapljuvan.

zdravko logika

23.01.2019. 15:14

Malo istorijskih cinjenica .Britanci su : izveli prevrat 27 mart 1941 , iscrtali granice u Jajcu , izmislili Nesvrstane da se zemlje oslobodjene kolonijalnog robstva ne okrenu SSSR , a Broz im je sluzio do smrti , zbog njega nisu odlikovali Drazu za razliku od Francuske i USA koje jesu . O ovoj istoriji se cuti jer ne odgovara da se zna . Novosti su jedine koje pisu o istoriji , i to je zalosno pa smo i zato ovde gde smo .