ZIDOVI širom Kruševca dobijaju novo lice. Zahvaljujući akademskoj slikarki Mariji Ćirić (35), monumentalna dela počela su da se pojavljuju pored đačkih klupa, na fasadama škola, gradskih institucija i mnogobrojnih lokala, a sve popularnija autorka, sama ili u društvu mladih crtača, neumorno nastavlja da oslikava Lazarev grad.

O Mariji se već mesecima govori u umetničkim krugovima, a kako se dogodilao da celi Kruševac postane njeno platno, otkriva u razgovoru za "Novosti". Počelo je, priseća se, sa 3-D pejzažem u mozaiku u Velikoj Lomnici, gde ima etno-gazdinstvo. Na kući staroj 110 godina, nastalo je i njeno prvo zidarsko delo:mozaična terasa.

- Odabrala sam monumentalno slikarstvo, jer ne volim tehnologiju - priča, za "Novosti", Marija, master slikarstva. - Rano sam odlučila da ću biti autor sa materijalom. Dar sam nasledila od oca, koji je bio samouki umetnik i kamenorezac. Da oslikavam grad, počela sam iz ljubavi, jer sam čitavog života pisala tekstove o tome kako Kruševac miriše posle kiše.

Pročitajte još - JUNACI SE PAMTE ZAUVEK: Murali za borce pale u ratovima devedesetih (FOTO)

Marija se potpuno oslanja na sopstvene autorske sposobnosti. Oslikava zidove tako što direktno radi na njima, ne koristeći projektore za prenošenje skica. Čak i kada je mentor mladim slikarima u radionicama, trudi se da ih poduči da oslikavaju velike murale preko malih šablona.

- Koristim moderne materijale, oslanjam se na sve tehnike poznate kroz istoriju - kaže nam Marija. - Tu dozu drskosti posedujem samo na profesionalnom nivou: radim reljefe sa sprejovima, koristeći iskustva iz likovne grafike, kombinujem fiberoptička vlakna sa pločicama, kamen uparujem sa ogledalima...

Marija oslikava zid OŠ "Dragomir Marković"

Godine nesebičnog volontiranja u udruženjima dok je bila učenik Umetničke škole u Nišu i mesto studenta prodekan na Fakultetu umetnosti u gradu na Nišavi odavno su je naučili da pomaže zajednici. Tako su nastali murali Malog Princa u Osnovnoj školi "Jovan Popović", kao i simboli Diznijevog crtanog filma "Paja Patak u zemlji matematike". Mozaik je uradila i u Domu učenika srednjih škola "Pane Đukić Limar".

- Dobila sam sjajnu priliku da se pridružim programima Kancelarije za mlade, pa sam tako ove jeseni radila sa 20 srednjoškolaca volontera na oslikavanju 50 metara dugačkog platna na Trgu Kosturnica, gde je osvanuo mozaični niz srednjovekovnih i drugih simbola grada - kaže sagovornica "Novosti".- Kasnije se u Politehničkoj školi "Milutin Milanković" 18 učenika priključilo oslikavanju motiva "Mladi bez nasilja".

Kako nam otkriva slikarka, pred novogodišnje praznike bila je vredna u Gerontološkom centru, gde je oslikavala mozaični zid. Voli da radi sa ljudima svih generacija, i poručuje da joj je san da ima otvoreni atelje gde bi svi zainteresovani ljudi dolazili i slikali sa njom. Planira i naredni originalni projekat: oslikavanje 19 autobuskih stajališta u Kruševcu!

Mural u jednoj od školskih učionica

SVESTRANA

U neverovatnoj profesionalnoj biografiji, Marija ima i izuzetne rezultate u sportskom plesu, i kao igrač i kao dugogodišnji instruktor. Trenirala je stoni tenis i kik-boks. Bila je pet meseci instruktor na britanskom kruzeru dok je obilazila Baltik, Rusiju, Severni pol, Skandinaviju, a potom je godinu dana bila umetnik na američkom brodu koji je obilazio Nju Orleans, Floridu, Meksiko, Bahame...

STANARI DALI PODRUM ZA ATELjE

MARIJA Ćirić trenutno radi u svom stanu u "Rubinovoj" kuli, ali su joj komšije, velikodušno, ustupile podrum kako bi tamo stvarala kada radi sa opasnim materijalima, poput terpentina. Ovih dana započinje rad na 100 kvadrata mozaika za Galerija-kafe u Nišu.