SUSRET GENERACIJA: Penzioneri vole da zaigraju

K. M.

sreda, 26. 12. 2018. u 17:02

СУСРЕТ ГЕНЕРАЦИЈА: Пензионери воле да заиграју
Univerzitet za treće doba "Đuro Salaj" organizovao još jedan susret aktivnih penzionera. Godine nisu bile prepreka ni mladima ni starima da pokažu da je međugeneracijska saradnja put za razmenu iskustava i znanja

RUKOTVORINE maštovitih penzionerki od pustovane vune, heklani i tkani radovi na ploči, kolekcije satova, kišobrana i antikviteta vremešnih penzionera, začinjeni muzikom i druženjem koje godine ne broji. Ovako je protekla još jedana tradiocionalna manifestacija koja je okupila više od 170 pripadnika trećeg doba pod sloganom "Mogu, dođi da vidiš" u organizaciji Univerziteta za treće doba "Đuro Salaj".

- Došli smo da gledamo baku i njene prijateljice koje se druže svakog dana i prave razne stvari. Vole da pevaju, da plešu i lepo mi je u njihovom društvu. Jedva sam iščekala današnji dan, na kraju smo zajedno svi igrali na bini - oduševljena je trinestogodišnja Marija, koja se u pratnji starije sestre upoznavala sa umećem i rukotvorinama bakinih vršnjaka.


PROČITAJTE JOŠ: Arheolozi pronašli okamenjene ostatke konja kod Pompeje

Okupljanje je započelo u klubu Taetra 78, na izložbi "Oživimo duh starog Beograda". Svojim duhom i umetničkim delima, izlagači su dokazali da su i dalje prisutni i da u Beogradu opstaje šarm prošlih vremena. Posetioci su mogli da pogledaju unikatne ručne radove, stvari stare više od 100 godina, obuću koja se nosila krajem 19. i početkom 20. veka, kao i modele koji su krasili Beograđanke pre pola veka...

Učesnici su prenosili svoje priče i priče svojih predaka i učinili da potpuno oživi duh starih vremena. Gostili su se bombonama i ratlucima, pili su bozu i limunadu i evocirali uspomene uz kolače.

Veseliji su zaigrali uz zvuke evergrin muzike, u izvođenju lirskog tenora Zorana Jovanovića, a mnogi su plesali valcer sa plesnom grupom "Klub ljubitelja plesa", koja takođe okuplja ljude starije životne dobi. Godine nisu bile prepreka ni mladima ni starima da pokažu da je međugeneracijska saradnja idealan put za razmenu iskustava i znanja, ali i ljubavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije