KORISTEĆI subvencije države za samozapošljavanje, Vrščanka Mirjana Pavkov (41) ostvarila je svoj san. Posle dve decenije bavljenja poslastičarstvom, konačno je postala sama svoj gazda - otvorila je radnju za prodaju torti i kolača, koje sama pravi po, kako naglašava, "domaćinskim" receptima.

Ideja da postane privatnik rodila se još pre desetak godina, kada je ostala bez posla u jednoj poslastičarskoj radionici. Tada nije bilo ovakvih podsticaja, pa je u neizvesnu investiciju ušla sa koleginicom. Iznajmile su prodajni objekat, a u njenoj kući napravile su radionicu po svim sanitarnim uslovima. Međutim, to je kratko trajalo.

Iako je u međuvremenu pokušavala da radi druge poslove, Mirjana nije odustajala od pravljenja kolača. Prodavala ih je na pijaci i tako sticala stalne mušterije. Zbog sve veće potražnje, rešila je da ponovo pokuša da pokrene biznis. Novu šansu videla je u subvencijama. Na konkursu NSZ dobila je 160.000 dinara, zahvaljujući čemu je nastala "Puslica MB".

Pročitajte još - Ukusne voćne torte

- Da odranije nisam imala radionicu opremljenu svom belom tehnikom, teško bih sa tim novcem mogla da finansiram ceo projekat. To mi je bio samo podstrek da ponovo pokrenem ovu priču. Opremila sam omanji lokal u centru grada i zaposlila prodavačicu. Sve ostalo radim sama i zadovoljna sam - ističe Mirjana, uz konstataciju da dalji rad nastavlja bez nadzora NSZ, jer je uspešno prebrodila prvu godinu poslovanja.

Vešte ruke ove iskusne poslastičarke svakodnevno naprave oko 20 kilograma različitih vrsta kolača. Istovremeno, ona muti jaja, kuva filove, topi čokoladu i peče kore, a potom gotove kolače sama odvozi do svoje prodavnice. Jedinu pomoć ima od majke, koja je zadužena za pranje sudova. Sama ide i u nabavku, pregovara sa mušterijama.

- Kada su slave, praznici i svadbe, posao se utrostručuje. Dobrom organizacijom sve uspem da postignem, mada mi radni dan tada traje i do 12 sati. Ali, kada imate cilj, ništa vam nije teško. Mušterije to znaju da cene - dodaje sagovornica "Novosti".

Pohvale za njene poslastice stižu sa svih strana, jer su istog ukusa kao domaće torte i kolači - bez aditiva i veštačkih dodataka. To joj je i najbolja reklama. Zato veruje da će ovoga puta njen biznis opstati.


UKUS NA CENI

MUŠTERIJE umeju da budu veoma zahtevne. Tako je sagovornica "Novosti" pravila i torte sa šest spratova, teške po 18 kilograma. Ali, u jednom je izričita - ne koristi fondan za ukrašavanje.

- Od početka sam se fokusirala na ukus, a ne na izgled - ističe Mirjana. - Iako nemam turbo rerne, svaku koru sušim po dva sata. Retko ko to danas hoće da radi i to je razlika koju mušterije osete. Zato se filovani kolači najviše prodaju.