NI mraz, ni dva snega ove pozne jeseni još nisu oterali u zimovnike mrke medvede sa Jadovnika i klisure Mileševke. Kamere sa hranilišta Kašan, visa iznad Prijepolja, na 1.347 metara nadmorske visine, snimaju svakodnevno učestale noćne posete tri mrka medveda. Dolaze po obroke u "restoran na otvorenom", i prazne ostave kukuruza njima namenjene. Pored medveda, stalni posetioci hranilišta su i beloglavi supovi, vukovi, lisice i divlje svinje.

Udruženje građana "Jadovnik, oaza netaknute prirode", domaćinski brine skoro deceniju da hranilište bude uvek dobro snadbeveno telima uginulih domaćih životinja i klaničnim otpadom, kako bi divljač u kontinuitetu mogla da se hrani. Postavljanje savremene opreme i četiri video-kamere omogućilo je da se iz obližnje baze na Kašanu, prati svaka poseta "komšija" iz prirodnog staništa sa planine. Vjekoslav Joksimović, ljubitelj prirode i divljih životinja, kaže da je prošle godine poslednja poseta predatora na foto-zamci zabeležena 30. oktobra, dok ove jeseni mrki medvedi još uvek ne miruju i svakodnevno pojedu više desetina kilograma kukuruza.

- Krajem prošle godine završili smo markiranje prvog mrkog medveda sa Jadovnika, meda kojem smo dali ime Miloš je dobio ogrlicu koja obezbeđuje praćenje njegovog kretanja. On redovno dolazi na hranilište, ali smo primetili da pored njega dolaze još dva mrka medveda - priča Vjekoslav Joksimović.

Kamere beleže kretanje mrkog medveda


Pre devet godina započet je poduhvat entuzijasta da na Jadovniku hrane zveri i retke ptice. Klisura Mileševke i vrleti Jadovnika dom su za 35 parova beloglavih supova koji se svakodnevno hrane u "restoranu" na Kašanu. Uspostavljanje hranilišta ima značaj i za očuvanje prirode, smatraju iz ovog udruženja građana.

PROČITAJTE I:Medvedi spremni za zimu

- Svedoci smo da uginule životinje i klanični otpad širom Srbije završi uglavnom u nekoj od reka, što se ne može reći za Prijepolje. Ovde najveći deo uginulih životinja završi na hranilištu - kaže Milica Joksimović.

Na Kašanu divljač godišnje pojede nekoliko tona mesa. Gorski predatori i divlje svinje pojedu blizu dve tone kukuruza i drugih žitarica.