Zavičaj se odužuje svom odbačenom sinu

Milutin Sekulović

09. 12. 2018. u 12:10

Завичај се одужује свом одбаченом сину

Spomen-kuća Mihaila Lalića u Trepči - Foto M. Sekulović

Spomen-dom velikog pisca Mihaila Lalića, u Trepči kod Andrijevice, uskoro dostupan javnosti. Najkasnije do leta biće gotovo renoviranje objekta

NAJVEĆI, crnogorski romansijer Mihailo Lalić, odbačen od zavičaja, vraća se u svoje Vasojeviće. U rodnu Trepču, u kojoj su ga posle prerane smrti majke Stane i oca Todora u zarobljeničkom logoru u Neđmeđeru, podigli maćeha Jaglika i stric Milutin.

Veliki pisac, sa svojim delima, trebalo bi uskoro da "stigne" u spomen-dom, kuću nadomak u travu zarasle ruševine nekadašnjeg ognjišta Lalića.

- Ako sam u svađi s tamošnjim ljudima, nisam s predelima. Kad ih pogledam, promenim raspoloženje - znao je veliki romansijer da ilustruje svoj odnos sa zavičajem.

Pročitajte još: Crna Gora "vraća" Mihaila Lalića

POSLE podužeg otezanja, uskoro će biti otvoren dom sa bibliotekom, gde će posetioci moći da se, osim upoznavanjama s delima velikog romanopisca, i da se druže i sa junacima brojnih drugih pisaca. I, naravno, da uživaju u Mihailovom zavičaju...

Da podsetimo, pre osam godina opštine Berane i Andrijevica su, posle akcije kulturne javnosti u Vasojevićima, uložili 40.000 evra u kupovinu kuće koja je predviđena za spomen-dom. Potom je kuća predata na upravljanje Centru za kulturu u Andrijevici. Na čelnike opštine i centra onda su usledili pritisci poslenika kulture, da otvaranjem Lalićevog spomen-doma počnu da skidaju veo zaborava, koji je u rodnom kraju na veštački način počeo da prekriva njegovo ime.

IZ Andrijevice su stizala obećanja o "skorom" otvaranju dveri spomen-doma, sve je prolonigirano, ali iz opštine konačno stiže dobra vest za ljubitelje Lalićevog dela.

- Najkasnije do leta spomen-dom će biti otvoren za sve posetioce. U toku je izrada projekta renoviranja objekta, koji će biti predat Ministarstvu kulture. Nisu u pitanju velika sredstva, niti obimniji radovi - kazao je, za "Novosti", predsednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović.

Pročitajte još: Sveske Lalićeve poezije čekaju izdavača

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović obećao je pomoć kako bi dom velikog pisca konačno bio otvoren.

- Prvi dobitnik Njegoševe nagrade, 1963. godine, za roman "Lelejska gora", dobitnik NIN-ove nagrade 1973. godine za roman "Ratna sreća", dopisni član SANU, Mihailo Lalić je zaslužio to i ranije - kaže direktor Centra za kulturu Andrijevica Marko Vukić.

KULTURNI PROGRAM

DA će se u Trepču ubrzo dolaziti na "susrete" sa Lalićem, potvrdio je i ministar kulture Aleksandar Bogdanović, prilikom posete Andrijevici.

- Postignut je dogovor da Ministarstvo i Opština definišu projekat sanacije i uređenja objekta, kako bi kuća posvećena ovoj, za kulturu i istoriju Crne Gore važnoj ličnosti, postala mesto okupljanja umetnika i središte brojnih kulturnih programa - kazao je ministar prilikom posete Andrijevici, govoreći o velikom piscu koji je svojim delima "zagrlio" obe Crne Gore, ne štedeći onu, po njegovom viđenju slabiju, pokleklu pred raznim iskušenjima, koja ga je, kao i ona "jača", nekako, kao i njegovi Vasojevići, izopštila na svoj način, ali kojima se uvek rado vraćao i kao hajduk "krao" po njenim vrletima.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije