VELIKI NAPREDAK U MEDICINI: Žena rodila posle transplantacije materice sa mrtvog donora (VIDEO)

Novosti online

06. 12. 2018. u 22:54

ВЕЛИКИ НАПРЕДАК У МЕДИЦИНИ: Жена родила после трансплантације материце са мртвог донора (ВИДЕО)

Depositphotos

Žena u Brazilu rodila je nakon što joj je transplantovana materica od preminulog donora
Žena u Brazilu rodila je nakon što joj je transplantovana materica od preminulog donora.

Kako javlja Gardijan, ovo je prvi takav uspešan zahvat.

Lekari su ranije u zemljama poput Švedske i SAD-a uspešno transplantovali materice od živih donora, a nakon tih transplantacija žene kojima su materice transplantovane su rađale decu.

Kako piše Gardijan, u ovom slučaju stručnjaci kažu da se radi o značajnom napretku, jer je prvi put rođeno dete nakon što je transplantovana maternica od preminulog donora

Lekar koji vodi ovo istraživanje pojasnio je koje su prednosti ovakvog postupka.

- Kod preminulog donora smanjujemo rizike, jer ne postoje rizici po onoga ko daje organ. Osim toga, manji su i troškovi jer nema hospitalizacije, a ni jako duge operacije donora - poručio je doktor Dani Ejzenberg sa Univerziteta u Sao Paulu.


PROČITAJTE JOŠ: Dosad devet beba iz presađene materice

Ejzenberg je rekao da je i sam pronalazak živih donora jako težak i logistički izazovan.

Gardijan javlja i kako ovo nije prva transplantacija materice s preminulog na živućeg donora, ali napominju kako je ovo prvi slučaj u kojemu je nakon transplantacije s preminulog donora rođeno dete. Tim lekara je rekao da je rođena devojčica koja je zdrava i koja se normalno razvija.

Materica je transplantovana iz tela žene koja je preminula od izliva krvi u mozak. Imala je 45 godina i do tada je rodila troje dece. Primatelj organa bila je 32-godišnja žena koja je rođena bez materice. Ona je već mesec dana nakon transplantacije dobila prvu menstruaciju, a nakon sedam meseci došlo je do veštačke oplodnje. Trudnoća je prošla normalno, a dete je rođeno carskim rezom.

Posle rođenja deteta, materica je uklonjena iz tela žene kojoj je donirana u istom zahvatu u kojemu je dete rođeno carskim rezom. Lekari su to objasnili time da bi bilo skupo održavati ženu na imunosupresivima koji su potrebni da telo ne bi odbacilo transplantovani organ.


(rtrs.tv)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije