NAJSRODNIJI SU NAM HRVATI: Srbi su potomci Dačana

J. MATIJEVIĆ

05. 12. 2018. u 09:02

Publicista Jovan D. Marjanović nedavno objavio knjigu sa novom teorijom o poreklu našeg naroda. Srbima su najsrodniji Hrvati i Rumuni, kažu rezultati genetičkih analiza

НАЈСРОДНИЈИ СУ НАМ ХРВАТИ: Срби су потомци Дачана

Foto Vemirc

NAJSRODNIJI narod Srbima su Hrvati i Rumuni! To potvrđuju genetičke analize, i istovremeno ukazuju na to da sva tri naroda vode poreklo od Dačana, koji su na Balkanskom poluostrvu živeli u antičko doba.

Ovo tvrdi publicista Jovan D. Marjanović u svojoj knjizi "Genetika stare i nove Evrope - poreklo naroda jugoistočne Evrope", koju je nedavno objavila izdavačka kuća "Vemirc" iz Novog Sada. Kao glavni argument u prilog svojoj tvrdnji, on se poziva na zastupljenost haplogrupa i rezultate savremenih analiza gena koje pokazuju da oko 70 odsto Srba potiče od autohtonih antičkih naroda koji su u kameno doba živeli na Balkanu, a da su ostali naši sunarodnici uglavnom slovenskog porekla.

- Većinska zastupljenost I2 haplogrupe među Srbima takođe navodi na nedvosmislen zaključak da su naši preci starosedeoci Balkanskog poluostrva - tvrdi Marjanović, za "Novosti". - Genetika je dokazala genetsku sličnost svih naroda na ovom području. Da je bilo suprotno, odnosno da je na Balkanu bilo masovnog doseljavanja Slovena, Bugara i Mađara, tada genetska sličnost naroda jugoistočne Evrope ne bi bila moguća.

Osim toga, naš sagovornik naglašava i da su u dosadašnjim teorijama o poreklu Srba, Dačani potpuno zanemareni.

- Istorija, dakle, često "zaboravlja" da je "cela" Dakija, i ona koja je romanizovana i ona koja nije romanizovana, "preseljena" južno i zapadno od Dunava. To je područje od Baranje do Dobrudže. Zato svi balkanski narodi, gotovo dve trećine njih, imaju gene koji vode do starosedelaca našeg poluostrva. U toj činjenici krije se objašnjenje velike genetske sličnosti između Srba, Hrvata i Rumuna.

Potvrdu svoje teorije prema kojoj većina današnjih naroda na Balkanu vodi poreklo od starosedelaca poluostrva, pre svega od Dačana, a ne od doseljenika, naš sagovornik pronalazi i u jeziku.

- Današnji južnoslovenski jezici su u osnovi dački, odnosno dačko-ilirski, a "nadogradnja" potiče od slovenskih naroda - tvrdi Marjanović. - Rumunski jezik danas zvuči drugačije, ali i za to postoji objašnjenje. Najpre, treba znati da je Rumunija i dan-danas "puna" toponima tipičnih za južnoslovenske jezike. Osim toga, često se zanemaruje nesporna činjenica da su do početka 19. veka Rumuni imali gotovo polovinu istih reči kao Srbi. Potom su, pre dva veka, u svoj govor počeli da unose francuske reči. To je posledica tadašnje politike vlaškog, transilvanijskog i moldavskog plemstva i njihove težnje da dokažu da su romanskog porekla, kako bi se zaštitili od Rusa i njihovog uticaja.


SLOVENSKA VEZA

ISTRAŽIVAO je Marjanović i poreklo indoevropskih naroda, a kao posebno zanimljive ističe rezultate genetskih analiza:

- Genetika je otkrila da severni narodi u Indiji imaju istu glavnu haplogrupu kao Sloveni i Persijanci. To potpuno menja neke dosadašnje teorije o poreklu naroda, jer ovi rezultati ukazuju na to da su glavna veza između Evrope i Indije Sloveni, a ne Germani, kako se ranije mislilo.


POPULARNE TEME

OSIM o poreklu današnjih balkanskih naroda, naš sagovornik u knjizi analizira i popularne teme kao što su kontakti minojske civilizacije sa Severnom Amerikom i problem lociranja Homerove Troje. Daje, takođe, i kratak pregled istorije antičkih naroda na Balkanu, ali i Kelta, Germana i Slovena koji su svojim seobama uticali na genetiku jugoistočne Evrope.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

"Ера с' оног света..." !

05.12.2018. 09:26

Ово је време историчарских проститутки. Ништа им није свето, сецираће сваки истрориски догађај, сваку и најмању зачкољицу и извлачити из тога најапсурднија "сензационал. открића" правећи најнемогућније компилације, срачунато да добро прода књигу. Када је свет мирно прогутао античко порекло "Скопљанаца", СЛОВЕНА, и својатање, несумњиво, античког јунака А. Македонског, онда је даље све могуће јер им је на крају то Ципрас оверио кроз признање "македонског имена и македонског језика"!

Рашо

05.12.2018. 09:41

Надам се да ће се до истине доћи пре него нас потпуно униште!

gedza

05.12.2018. 09:59

Oć crnogorci da dokažu da Srbi manje vrede pa to ti je. Potrebna je sveobuhvatna analiza pored genetske a to je i kulturološa , sa jezikom i arheološim artefaktima svuda po svetu. Posle genetike, jezik i kulturna zaostavstina mogu da daju jednu ozbiljnu sliku o doprinosu naroda i njegovom postojanju i razvoju.

Kopecanje

05.12.2018. 10:08

Nisam video te genetske analize. Ali zato je vrlo lako naci DNK analize koje ukazuju na to da delimo nasledje sa svim Balkanskinm Slovenima. Takodje delimo 10 do 20 % nasledja sa Šiptarima. A Dačane nisam video.

Deda Radovan i Kompanija

05.12.2018. 10:21

Naucna fantastika, bez trunke istine. Niko mu ne moze osporiti da to nije istinito, jer je to zaista samo nemoguce da bude istinito. Nema nauke, prema tome nema ni istine. Nas narod to kaze: To je samo izmisljeno i ne moze tako biti.

milutin

05.12.2018. 10:36

Ideja da smo svi manje dodosi na Balkanu je skuvana u kuhinji Austro Ugarske Monarhije. Oni su planirali da zavladaju citavim tim prostorom. Aneksija Bosne je bio samo prvi korak. I da bi opravdali sve to, trebalo je uveriti javnost, da su stanovnici Balkana i tako samo dodosi. I tako je ta narucena teorija postala nesto sto smo ucili u skolama, prihvacena zdravo za gotovo, i lepo isfabrikovana.

Zvezdarac

05.12.2018. 11:47

Mogu da tvrde istoričari šta im je volja, sa Hrvatima nikad braća, pa da nas je jedna majka rodila.

Nostradamus

06.12.2018. 15:38

Mi smo najstariji narod, pa onda slede Indijanci i Aboridzine, koji su naravno nastali od nas. To kako su nasi preci uspeli da dodju u Ameriku i Australiju, je samo tehnicko pitanje i nema puno veze sa ISTINOM, he, he, he. Mogu da pisu sta god hoce, ni ostajemo na tronu i tacka.

miami

07.12.2018. 18:15

Istina, samo ima jedna greska, starosedeoci Srbije su se nazivali Ilirima, koji su imali svoja kraljevstva. A u Rumuniji Dacanima. Iako im isto poreklo, odvojeno su se razvijali.