Sava Petković (71), iz Lovaca kod Jagodine, i njegov sin Dejan (44) bave se auto-sportom, a iduće godine će im se, kada umesto probne dobije vozačku dozvolu, pridružiti i Savin unuk Stefan (20). Petkovićima gotovo da nema premca u kružnim i brdskim trkama, jer se posle svakog takmičenja nađu na jednom od prva tri mesta. Sava je auto-sportom počeo da se bavi prvi u Pomoravskom okrugu 1983. godine, a u klasi "fića" niko ga nije nadmašio. Jedini je u bivšoj Jugoslaviji u toj najtežoj klasi od 850 kubika pobeđivao tri godine zaredom. Za ta tri uzastopna šampionata, kragujevačka "Zastava" ga je nagradila novim "fićom", a potom i "jugom", kojim je 1989. i 1991. godine postao vicešampion.

Pročitajte još - Svečano otvoren 51. Srbija reli

- Po zanimanju sam trgovac, a auto-trke sam počeo da vozim relativno kasno, sa 34 godine. Vozio sam maksimalno brzo. Ko vozi s rezervom, on je spor i ne može da pobedi - kaže Sava.

Njegov sin Dejan, metalostrugar, od sedamnaeste godine vozi "golf" i "jugo" za šampionat Srbije, u poslednje dve godine je na svakoj trci osvojio neko od prva tri mesta. Ima dve vicešampionske titule u Srbiji za kružne trke pod okriljem Sportskog auto i karting saveza.

I naslednik Stefan, iz cuga je položio testove i vožnju za C kategoriju, pa jedva čeka da mu istekne probna dozvola da bi se uključio u auto-sport. Voziće "fiću" koji će njegov otac i deda da prerade za trke.