GRADONAČELNIK I PLANINAR: Prvi čovek Bora u Lazarevoj pećini

Lj. TRIFUNOVIĆ

sreda, 05. 12. 2018. u 11:02

ГРАДОНАЧЕЛНИК И ПЛАНИНАР: Први човек Бора у Лазаревој пећини

Milikić se pridružio timu istraživača, Foto Lj. Trifunović

Aleksandar Milikić, prvi čovek Bora, sa speleolozima se spustio u špilju nadomak sela Zlot. Pod zemljom se, kaže, uverio da je ovaj prostor jedinstven u svetu po pećinskim ukrasima

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, najavio je da će sa nadležnima u JP "Srbijašume", koje upravljaju Lazarevom pećinom, kod borskog sela Zlot, povesti razgovore kako bi se ta špilja potpuno uredila za prijem turista. Milikić je ovo najavio nakon što je, u punoj speleološkoj opremi, sa članovima Eikstrim kluba "Rok end ajs", obišao nedostupne delove te pećine.

- Pod zemljom sam imao priliku da se uverim da je ova pećina jedinstvena u svetu po pećinskim ukrasima - stalaktitima i stalagmitima. Kada bi se sredila i učinila pristupačnijom, bila bi pravi magnet za turiste - kazao nam je Milikić. - Zbog toga ćemo započeti pregovore sa nadležnima u JP "Srbijašume" kako bi se Lazareva pećina što pre učinila pristupačnijom za obilazak.

Milikić kaže da je jedan deo pećine sređen za posetioce, ali i da bi bilo od izuzetne važnosti kada bi se i preostali hodnici te špilje stavili u funkciju.

- Već smo uredili motel kod pećina, koji godinama nije radio, i pronašli investitora koji je u funkciju stavio pastrmski ribnjak, koji je, takođe, decenijama bio zapušten - ističe Milikić. - Ako bismo uspeli da u potpunosti sredimo sve hodnike u Lazarevoj pećini, to bi, siguran sam, bio pravi pogodak, jer ovako nešto nema puno gradova u Srbiji.

Pročitajte još - Lazareva pećina prva u Srbiji

Speleolog i alpinista Zvonko Trifunović, predsednik kluba "Rok end ajs", kazao nam je da su članovi te organizacije, nakon višegodišnjeg mukotrpnog rada, mapirali skoro 15 kilometara podzemnih odaja i hodnika u Lazarevoj pećini.

- Sa tom dužinom hodnika, Lazareva pećina je na 301. mestu po dužini podzemnih hodnika među svim špiljama na svetu - kaže Trifunović. - Postoje naznake i da su hodnici, zapravo, daleko duži. Ali bi to buduća speleološka istraživanja tek trebalo da potvrde.

Lazareva pećina poznata je i kao najveće stanište slepih miševa na Balkanu. Na ovom području postoji 27 vrsta ovih sisara, od kojih se čak 24 "skućilo" u pećini nadomak Bora. Za sada, za posetioce je uređeno tek oko 1.000 metara ovog jedinstvenog prirodnog dragulja.


HODNICI DUGI 40 KILOMETARA?

Po nekim naznakama, ukupna dužina hodnika u Lazarevoj pećini prevazilazi - 40 kilometara. Ukoliko bi se to dokazalo, ova špilja bi, i zvanično, bila među najdužim na svetu. Čak je i čuveni Jovan Cvijić, koji je izučavao planine u ovom kraju i bio oduševljen jedinstvenom lepotom ovdašnjih pećina, tvrdio da je planina Dubašnica, gde se nalaze ove pećine, potpuno šuplja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije