KAIRO - U drevnoj egipatskoj grobnici staroj više od 3.500 godina, arheolozi su došli do najnovijeg otkrića - pronašli su dva sarkofaga sa mumijama "u savršenom stanju".

Tim arheologa sa Univerziteta u Strazburu pronašao je mumije nedavno u dolini Asasif kod grada Luksora, prenosi Bi-Bi-Si.

Generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete Mostafa Vaziri izjavio je u subotu na konferenciji za noviinare da su arheolozi do najnovijeg otkrića došli tokom radova na toj lokaciji koje su otpočeli u martu.

Tokom arheoloških iskopavanja u istoj grobnici pronađeno je i oko 1.000 pogrebnih statua.

Stručnjaci smatraju da grobnica pripada 18. egipatskoj dinastiji, koja je vladala od 1550. godine pre nove ere do oko 1300. godine pre nove ere.

Pre dve nedelje, u nedavno otkrivenim drevnim grobnicama nadomak Kaira arheolozi su pronašli kolekciju mumificiranih mačaka i skarabeja, staru više od 4.000 godina.

PROČITAJTE JOŠ - NOVO OTKRIĆE U EGIPTU: Nekropola sa prelepim slikama u Luksoru

Tada je ukupno otkriveno sedam sarkofaga na obodu piramidalnog kompleksa kralja Userkafa, a tri među njima sadrže mumije mačaka.

Planiran je i nastavak istraživanja na nedavno otkrivenoj lokaciji u Sakari, gde su arheolozi pronašli vrata koja vode u drugu grobnicu, koja je i dalje zapečaćena, a koju planiraju da otvore u narednim nedeljama.

Ljudi su, inače, u drevnom Egiptu bili mumificirani kako bi se njihova tela sačuvala za život posle smrti, dok su životinje mumuficirane za prinošenje žrtve bogovima.