SAMO pet dana boravka u Prihvatnom centru "Principovac" kod Šida bilo je dovoljno Muhamedu Abasiju (40) iz Irana da oduševi sve nas zaposlene. Samoinicijativno je organizovao čišćenje otpada sa obala obližnjeg Sotskog jezera i ispred graničnog prelaza Srbije sa Hrvatskom. Potom je sam zatražio da njegove ćerke Javanerh (15) i Vajan (11) pohađaju školu u Šidu, što je, za migrante, zaista neuobičajeno.

Ovaj nesvakidašnji događaj "Novostima" je ispričala Nevena Brajović, predstavnik Komesarijata za izbeglice u kampu "Principovac". Za sve vreme koliko kamp postoji, nisu, kako kaže, imali ovakvo iskustvo budući da migrantima treba mnogo više vremena da otvorenije komuniciraju sa nadležnima.

- Abasi je, dan-dva po dolasku u "Principovac", sa ćerkama i grupom migranata išao na organizovani izlet na Sotsko jezero, koje je deo Nacionalnog parka "Fruška gora" - priča Brajovićeva. - Sutradan je došao kod mene i tražio džakove i rukavice. Mislila sam da su mu kao i ostalima potrebni da pospremi svoju prostoriju. Ali, on mi je rekao da će sa ćerkama i još četvoro migranata, ako je to moguće, otići do obala jezera i pokupiti smeće koje je na njegovim obalama.

Kasno posle podne, po rečima naše sagovornice, vratio se vrlo zadovoljan "učinkom" svog tima.

PROČITAJTE I: "SRBI DOBRI SAMO KAD SE GINE": Francuzi se divili našem vojniku, jer nije tražio ništa sem hleba

- Kada mi je pokazao fotografije, shvatila sam da su očistili otpad oko celog jezera - nastavlja Brajovićeva. - U razgovoru mi je rekao da mnogo voli prirodu, da ne može da trpi smeće i da mu je bilo žao kada je video da su obale tako lepog jezera toliko zaprljane. Otkrio mi je da je završio višu školu za zaštitu prirode u Teheranu i da se iskreno zalaže za očuvanje svih prirodnih blaga.

ĆERKE IDU U ŠKOLU MUHAMED Abasi, kako nam je otkrio, namerava da sa ćerkama ode u Švedsku - kaže Nevena Brajović. - Ali, dok to ne ostvari, želi da se njegove ćerke, na putu do "obećane zemlje" školuju gde god je to moguće. Čim je shvatio da autobus dolazi po decu iz kampa i vozi ih do škole, zatražio je da i njegove ćerke pohađaju nastavu, što smo im i omogućili.

Očišćene obale Sotskog jezera, kako priča naša sagovornica, nisu bile jedina akcija koju je Abasi organizovao.

- Već sutradan, organizovao je novu grupu migranata za još jedno čišćenje prirode - kaže Brajovićeva. - Otišli su do graničnog prelaza između Srbije i Hrvatske, i očistili sav otpad ispred granice, sa srpske strane. Sve džakove sa smećem potom su odneli do kontejnera.

Naša sagovornica tvrdi da ovo što je uradio Muhamed Abasi do sada nije viđeno u Prihvatnom tranzitnom centru za migrante "Principovac".

- Do većine migranata, a u "Principovcu" ih je trenutno 270, teško je dopreti - priča Brajovićeva. - Osim podataka koji su neophodni za evidenciju, vrlo sporo se "otvaraju" i upuštaju u bilo kakve razgovore. Zato nas je Abasi prijatno iznenadio svojom komunikativnošću i željom da uredi prostor i okruženje u kom živi, pa makar to bilo i trenutno.