NIZAK VODOSTAJ OTKRIO VILENjAKE U DUNAVU: Stotine nemačkih ratnih brodova potopljeno leži na dnu reke

Novosti online

04. 11. 2018. u 18:49

НИЗАК ВОДОСТАЈ ОТКРИО ВИЛЕЊАКЕ У ДУНАВУ: Стотине немачких ратних бродова потопљено лежи на дну реке

Foto Tanjug

Poslednjih nekoliko godina samo u Dunavu je pronađeno i uklonjeno šest avionskih bombi i 25 komada drugih vrsta eksploziva
Lokacija koja privlači posebnu pažnju je luka "Prahovo" kod Negotina. Tamo se pod vodom kriju potopljeni nemački brodovi koji, kada je nizak vodostaj, ugrožavaju i plovni put na tom delu Dunava.

Poslednjih nekoliko godina samo u Dunavu je pronađeno i uklonjeno šest avionskih bombi i 25 komada drugih vrsta eksploziva. U Savi je nedavno otkrivena još jedna. Stručnjaci poručuju da u slučaju da ronioci ili plivači eksplozivno sredstvo primete u vodi, jedino što mogu da urade jeste da mesto obeleže i pozovu nadležne.

Najopasniji deo je trenutno uklanjanje i eventualni transport i uništavanje tog sredstva. Najčešće se izbegava bilo kakva manipulacija sredstvom koje je opasno za transport, već se uništava na licu mesta.

BRODOVI PUNI EKSPLOZIVA


Šta sve krije rečno dno otkrio je i novinar Dušan Vojvodić. U okolini Prahova, tražeći potopljeni brod-bolnicu, naišao je na 23 nemačka broda. Na nekima od njih – ratni arsenal. Na tom mestu se dan danas nalazi više od 213.000 tona ratne tehnike, koja je bila na brodovima koje su nacisti pokušali da spasu povlačeći se sa Istočnog fronta. Pojedini brodovi puni su eksploziva, u njima se nalaze i dubinske mine koje su i dalje aktivne i koje i dalje predstavljaju ogromnu opasnost.
Pretpostavlja se da je potopljeno oko 160 raznih brodova. Danas, oni ugrožavaju plovidbu pa se u rešavanje problema uključila i agencija Ujedinjenih nacija za obnovu i razvoj. Evropska Agencija za rekonstrukciju je 2009. godine finansirala tehničko izviđanje na 11 lokacija na Dunavu i Savi, da bi dve godine kasnije počelo uklanjanje neeksplodiranih sredstava u luci Prahovo.

Radovi su trajali do marta 2013. godine, ali zbog nedostatka sredstava projekat nije završen.


OPERACIJA "DUNAVSKI VILENjAK"

Prema pisanim tragovima, potopljeni brodovi na dnu Dunava su delovi nemačke Crnomorske ratne flote koja je, po naređenju nemačkog generala Valtera fon Štetnera, minirana u operaciji nazvanoj „Dunavski vilenjak", kada se septembra 1944. godine povlačila pred Crvenom armijom.

Pretpostavlja se da je u tom periodu na delti Dunava bilo oko 300 plovila, a u zoni od Prahova do Mihajlovca oko 200, koji su i potopljeni.

Stariji meštani sela Prahova pričaju da je bio potopljen čak i brod sa ranjenicima, čije se zapomaganje čulo u vreme potapanja.

Tada je potpuno bio zatvoren plovni put, koji je delimično oslobođen nakon rata, kada su Rusi izvadili i osposobili nekoliko plovila koja su zaplenili kao ratni plen. Međutim, ostalo je još mnogo plovila koja predstavljaju veliku opasnost za brodove koji tim pravcem plove, pogotovo što je utvrđeno da na njima postoji i mnogo minsko-eksplozivnih naprava.
(Telegraf.rs)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

miki maus

04.11.2018. 19:50

ОК. Где су сад еколози и друге Европске институције? Да је неко други то урадио - већ би морао исто да почисти. За ово нема пара- прича за бу..ле. Како да се у држави нико није сетио да то представи ЕУ и Немачком Амбасадору?!

Анти Антифа

04.11.2018. 21:32

Која је то била сила.Србија данас има 15 пловила