U SREMSKIM Karlovcima, jednom od središta srpske duhovnosti, svečanom akademijom i otvaranjem Konfucijive učionice za izučavanje kineskog jezika i kulture, najstarija gimnazija u Srba, Karlovačka gimnazija, u četvrtak je obeležila 227 godina trajanja.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u prisustvu ministra u Vladi Srbije Mladena Šarčevića, podsetio je da su se "pod zvonjavom zvona tri karlovačke crkve" u ovoj gimnaziji odškolovali prvi moderni srpski intelektualci poput Borislava Mihajlovića Mihiza, Branka Radičevića, Jovana Sterije Popovića, Sime Milutinovića Sarajlije, Đorđa Natoševića ...

PROČITAJTE JOŠ - Đaci Karlovačke gimnazije će učiti norveški i japanski

- Ovi velikani, ali i plejada drugih manje poznatih, ali značajnih ljudi za prosvećivanje našeg naroda, obavezuju nas da i u budućnosti nastavimo da podržavamo sve programe i sadržaje Karlovačke gimnazije - rekao je Mirović.

Ministar Šarčević je kazao da je Vlada Srbije osnovala radnu grupu koja će raditi na izradi zakona o Sremskim Karlovcima, sa ciljem očuvanja kulturnog ambijenta, ali i izgradnje Univerziteta. To će, rekao je, biti poduhvat od nacionalnog značaja.