KINESKI naučnici su po prvi put u istoriji stvorili sisara sa dve majke. Genetičari Akademije nauka Kine su iz 210 mišjih embriona “okotili” 29 živih i zdravih mladunaca od genetskog materijala dve ženke.

Pročitajte još:
Prvi put u istoriji klonirani majmuni (FOTO)

- Zanimalo nas je zašto kod sisara postoji samo seksualna reprodukcija – rekao je jedan od autora studije doktor Ki Žu.

Naime, partogeneza (razmnožavanje bez spermatozoida) je česta među insektima, ribama i gmizavcima, ali je nema među sisarima.

Tim stručnjaka se fokusirao na oko 100 gena koji se aktiviraju kada dolaze od oba roditelja. Oni su onda “isekli” određene sekvence iz DNK matičnih ćelija embriona koristeći specijalni “Crispr-Cas9“ alat za tu namenu.


Pročitajte još: NEMAČKI NAUČNICI: Naše otkriće promeniće ljudsku istoriju


Uprošćeno rečeno, problem koji sa kojim su se do sada genetičari suočavali pokušavajući da stvore potomstvo roditelja istog pola je “dupliranje” određenih delova genetskog koda uz nedostatak nekih drugih sekvenci, kritičnih za zdrav razvoj jedinke.

Kineski naučnici su ovaj problem prevazišli “brisanjem” određenih delova hromozoma ženskih matičnih ćelija, načinivši ih sličnim prastarim mikrobima, preteči jajnih ćelija i spermatozoida.

Miševi bez očeva su odrasli i razmnožavali se na uobičajen način bez ikakvih vidljivih problema.

Iako je ovo krupan korak, procedura nije savršena, o čemu svedoči i mali procenat uspelih oplodnji (29 od 210). Takođe, zahvat nije uspeo sa dva mužjaka, jer nijedna jednika nije poživela duže od 48 sati.

(rt.com)