Novi Pazar: Kad sloga crkvu gradi

Miroljub Nićiforović

ponedeljak, 08. 10. 2018. u 15:02

Нови Пазар: Кад слога цркву гради

NIČE Crkva bi mogla biti ukrovljena već ove zime Foto M. Nićiforović

U novopazarskom prigradskom naselju Osoje "raste" hram Svetog proroka Jeremije. Zahvaljujući prilozima vernika radovi započeli u maju prošle godine

UZ blagoslov vladike Teodosija i pomoć Eparhije raško-prizrenske, u novopazarskom prigradskom naselju Osoje, gde živi više od 300 pravoslavnih domaćinstava, od maja prošle godine gradi se Crkva Svetog proroka Jeremije koja bi, ako vreme posluži i bude dovoljno materijala, mogla biti ukrovljena ove, a završena i osveštana iduće godine.

Svojim prilozima crkvu podižu meštani Osoja, a prilozi su stigli i od žitelja Čeremidžinice, Jošanice, Trnave i drugih naselja u ovom delu Novog Pazara.

- U blizini nema nijednog pravoslavnog hrama, da bi se pomolili, presekli slavski kolač, krstili dete i proslavili Božić ili Vaskrs, pa su naši žitelji godinama odlazili u udaljene Sopoćane, Crkvu Svetog Nikole u Novom Pazaru, još udaljeniju Petrovu crkvu ili Đurđeve stupove. Zato smo odlučili da počnemo izgradnju crkve u našem naselju, crkve koja će, nadamo se, uvek biti puna i koja će biti stožer našeg okupljanja, duhovnog jačanja i opstanka na ovim prostorima - priča Mitar Radović, član Odbora za izgradnju crkve u Osoju.

Pošto su dobili podršku vladike Teodosija i Eparhije raško-prizrenske, a meštanin Miroslav Marković bez naknade ustupio plac, formirali su Odbor za izgradnju crkve na čijem je čelu inženjer Raško Arsenijević.


PROČITAJTE I:Novi Pazar spasle mini-brane


- Svako od meštana dao je koliko je mogao. Nakon što je vladika Teodosije osveštao temelje hrama, radovi su počeli u maju prošle godine i, hvala Bogu, dobro napreduju, nadamo se da će nas, uprkos finansijskim poteškoćama, zvona sa našeg hrama pozvati na molitvu iduće jeseni. Biće to velika radost za sve Srbe u Osoju i okolnim naseljima - naglašava Radović.


POČETAK Vladika Teodosije je osveštao temelje hrama

Žitelji Osoja ističu da su za svoju crkvu spremni da daju i poslednji dinar, međutim, pošto je za završetak svih radova potrebno još oko 70.000 evra, a za "useljenje" i celih 100.000 evra, strahuju da bi novac mogao usporiti radove i prolongirati završetak dugo priželjkivanog hrama.

- Svaka pomoć u novcu i materijalu puno bi nam značila, jer su na redu najskuplji spoljašnji radovi (izgradnja kupole) i unutrašnje uređenje hrama. Očekujemo da će nam se javiti vernici i dobri ljudi iz cele Srbije, bivše Jugoslavije i iz dijaspore i da će nam pomoći da našu crkvu završimo i u njoj se svi zajedno Bogu molimo - dodaje Radović.


OHRABRENjE

OSIM meštana Osoja, crkvu grade i žitelji Deževe (Hram Svetog Save), zatim stanovnici Izbica (koji su već sagradili hram za ponos) i žitelji Lukocreva i okolnih sela, koji obnavljaju porušenu Crkvu Svete Varvare. Sve ove crkve, kad budu završene, biće veliki podstrek ovdašnjim Srbima da ostanu na svojim ognjištima i očuvaju tradiciju i veru.


RAČUN ZA PRILOGE

OTVOREN je poseban račun u novopazarskoj filijali Komercijalne banke na koji vernici iz Novog Pazara i drugih delova Srbije mogu uplatiti priloge za izgradnju crkve. Račun je 205-64772-63. Uz novčanu uplatu treba naznačiti "Za crkvu u Osoju".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije