TEZGE sa licitarskim srcima, karamelizovanim jabukama, slatkim i slanim pitama, šljivovica, kajsijevača, loza, ćevapi, prasići na ražnju, nastupi folklornih grupa i horova, šator sa muzikom... Sve se to moglo videti i "osetiti" ovih dana na imanju Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Lejk Forestu kod Čikaga tokom tradicionalnog festivala hrane "Ukus Srbije".

Poznat kao jedan od omiljenih među Srbima u Americi, ovaj dvodnevni festival početkom septembra okuplja stotine naših sunarodnika iz država Ilinois i Viskonsin. Ponosni organizatori, zato, vole da kažu da se o ukusima Srbije tih, a i narednih dana, govori duž cele jugozapadne obale jezera Mičigen - od Čikaga do Milvokija.

- "Ukus Srbije", naši specijaliteti i pića, privukli su ne samo naš narod, već nam svake godine dolazi sve više gostiju različitih nacionalnosti - kaže Đuro Košnjar, sveštenik Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Lejk Forestu. - A mi ih sve, i Srbe i sve ljude dobre volje, dočekujemo raširenih ruku. I lepo je to što nam dolaze i drugi narodi, jer ovaj festival spaja. Posetioci ponesu uspomene na lepe, vesele događaje, pa često naredne godine povedu i svoje prijatelje.

No, kako kaže naš sagovornik, "Ukus Srbije" spaja ljude zabavom, ali iz tog druženja izrode se mnogo ozbiljnija događanja.

Pročitajte još - POGLEDAJTE: Specijalitet u Čikagu protiv nostalgije, pljeskavica veličine pice sa ćepavima, vešalicom... (VIDEO)

- Festival se održava jednom godišnje, a za našu parohiju mnogo je važno što je svetinja u Lejk Forestu, tokom cele godine omiljeno mesto okupljanja mnogobrojnih Srba iz države Ilinois - priča sveštenik Košnjar. - Svi oni znaju da se tu na mestu spajanja auto-puteva 94 i 60, nalazi srpska crkva sa sveštenstvom koje je za svoj narod uvek tu.

Nedeljom, bez izuzetka, priređujemo ručak, na kom se okupljaju naši sunarodnici. To je istovremeno prilika da razgovaramo i da se dogovaramo o svemu važnom za našu zajednicu. Uvek imamo lepih aktivnosti, zanimljivih i za decu, a učitelji uvek nađu vremena da svakome posvete pažnju.

"Ukus Srbije" svake godine privlači sve više gostiju

Drugi vikend u septembru uvek je, po rečima našeg sagovornika, "rezervisan" za upis dece u školu veronauke, srpskog jezika i folklora pri ovoj crkvi udaljenoj pedesetak kilometar severno od Čikaga.

Srpski opanak kao suvenir

- Nastava počinje sedam dana posle upisa - objašnjava Košnjar. Upravo smo završili planove za obnovu i proširenje naše crkve. Čekamo sada dozvolu za početak gradnje i čim je dobijemo započećemo radove. Kada sve završimo, biće tu više prostora za festivale, krštenja, venčanja..


ČETVRTKOM "KULINARSKO VEČE"

SVAKOG četvrtka organizujemo i kulinarsko veče - otkriva sveštenik Đuro Košnjar. - Ono je vrlo popularno i prisustvuje mu mnogo naših sunarodnika i njihovih prijatelja koji imaju priliku da se podsete, ali i da prvi put probaju srpsku hranu koju predavač priprema.

Naročito je zanimljivo ako je predavač žena koja priprema hranu, kolače i žito po receptima Srba iz svih krajeva u kojima su nekada živeli. A, uz sve to bude i neko lepo predavanje o Srbima i srpskoj tradiciji.