Đake učim da misle svojom glavom

Alem Rovčanin

02. 09. 2018. u 15:02

Škola nije nastavnik koji stoji ispred 30 učenika

Ђаке учим да мисле својом главом

Dragan Kuveljić učitelj Osnovne škole “Milosav Stiković" u Kolovratu kod Prijepolja, Foto A. Rovčanin

TROJE nastavnika iz Srbije, među kojima je i Dragan Kuveljić, učitelj u Osnovnoj školi "Milosav Stiković" u Kolovratu, nadomak Prijepolja, ušlo je u najuži krug kandidata za titulu najboljeg sveta. Sama činjenica da će predstavljati svoj grad i zemlju na jednoj tako prestižnoj manifestaciji, za ovog prosvetnog radnika predstavlja uspeh.

Ipak, on se nada da može korak dalje, odnosno bar u finale, među 50 najboljih prosvetara na planeti. Učitelj Dragan Kuveljić učenje pretvara svojim trudom i umećem u igru, gde deca kroz praktičan rad i angažovanje uče. Časovi u prirodi, na pozornici ili u biblioteci, samo su neke od metoda pomoću kojih svoje znanje prenosi na đake.

- Trudio sam se da učenici budu sopstveni konstruktori znanja, do kojih dolaze kako bi ono bilo trajno i upotrebljivo, da što više rade kroz interakciju. Škola nije nastavnik koji stoji ispred 30 đaka, učenje ne zavisi od toga šta će neko da nam kaže, već šta ćemo mi uraditi da naučimo. Učio sam ih da budu sigurni i autentični i da argumentovano brane ono što su naučili - kaže Kuveljić.Učitelj kod koga deca za vreme nastave slobodno izlaze sa časa ako imaju potrebu, ističe da je pismenost jednako važna kao kreativnost i da je kreativnom, a ne tradicionalnom radu sa decom, mesto u obrazovanju Srbije.

- Ne treba vršiti toliki pritisak na decu, već na ambijent, jer oni uče iz okruženja. Trebalo bi menjati okruženje i nas, da bi se oni na neki način promenili - kaže Kuveljić.

ČASOVI PUNI SMEHA

PRIVILEGIJU da uče od najboljeg, kako same kažu, imale su Lenka Lazarević i Ivona Dučić, koje su pohađale kreativno odeljenje "Mašta". - Učio nas je da imamo svoje mišljenje, da radimo timski i trudio se da iz svakog izvuče najviše što može. Nikada u školu nismo dolazili sa strahom, jer nam je učitelj bio partner, časovi su bili raznovrsni, zanimljivi i puni smeha - pričaju Ivona i Lenka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije