SALCBURG, grad Volfganga Amadeusa Mocarta, grad-muzej na otvorenom, grad čuvenih mocart kugli. Tik uz granicu s Nemačkom, "grad soli" (salc-burg) ima jednu od najslavnijih svetskih poslastica - mocart kugle, ali samo kafe "Konditoraj First" (Brodgaze 13) proizvodi one prave, izvorne. A u izradi ove čuvene poslastice učestvuje i petoro Balkanaca.

Kuglica od marcipana, obložena nugatom od pistaća pa umočena u najfiniju čokoladu, koja se zatim suši i zamotava u divne folije sa likom Mocarta, možete kupiti u bilo kom delu sveta, jer se godišnje proda 1,4 miliona takvih industrijskih poslastica.

Ali samo u starom delu grada, ulici Brodgaze 9, prave se još od 1890. godine unikatne mocart kugle. Kuvar Pol First je u slavu Mocarta tada osmislio ovu poslasticu, 1905. osvojio je glavnu nagradu u Parizu, ali nije imao moć da je zaštiti kao svoju, već je poklonio Austriji.

Uličica koja vodi na ogromni "predsednički trg", a podno impresivne tvrđave Hoensalcburg, novinara "Novosti" vodila je do prodavnice pravih mocart kugli, ali smo prvo prošli pored radnje u kojoj se od 1884. do sada prave sve poslastice kafea "Konditoraj First". Praunuk Pola Firsta, Martin, i dalje u radnji u kojoj je pradeda iskovao istoriju ručno proizvodi jednu od najčuvenijih poslastica.


PROČITAJTE I: Mocart je bio poslastičar


Prvi ulazak u "Konditoraj First" ostavlja svakog ljubitelja slatkiša bez daha. Odmah vam se zavrti u glavi od mirisa i raznih boja kolačića i torti, ali oko prvo ugleda kugle umotane u srebrnu foliju s plavim likom Mocarta. Kao i 1890.


- Možemo li da ih slikamo pre nego što ih kupimo? - pitali smo na engleskom radnicu.

- Može, a sad ću vam dati i da ih probate - odgovorila je na srpskom.

Dragana Raca, devojačko Reljić, rodom iz Prijedora, jedna je od petoro radnika sa Balkana koji rade za Firsta, a odmah nas je upoznala i sa Zorom iz Modriče, koja je živela u Sremskoj Mitrovici. Ostalo troje su radili po podne.


- Firstovi su odlični poslodavci, radim već devet godina za njih. U Salcburgu živi i radi mnogo naših ljudi, pa nas zato i ovde ima. Posao je porodičan, koji je nastavio praunuk Martin. Videli ste staru radnju, u njoj se, evo već 128 godina, prave mocart kugle po istom receptu, koji je tajna. Videćete kad probate, samo su naše mocart kugle prave, ostale su industrijske - kaže Dragana, za "Novosti".


Kad ne znate šta je dobro, kupite najskuplje. Jedna prava Firstova kugla košta 1,7 evra, a industrijska 4,45 evra za 275 grama, odnosno desetak kugli. Ukus? Drugačiji, bolji, intrigantniji. Teško je proceniti i otkriti tu malu tajnu Pola Firsta.


REDOVI DUGI DESET METARA

FIRSTOVE kugle su nadaleko čuvene, retki su stranci koji ne potraže ovu radnju.

- Kupuju turisti, ali i Austrijanci. Pre podne je nekako izdržljivo, ali od 13 pa sve do 17 časova ovde su redovi i po deset metara za naše proizvode - objašnjava nam Dragana, ističući da sam, srećom, odlučio da dođem u 10 ujutru.