U 2022. startuje kineska svemirska stanica, primaće i strane astronaute

NovostiOnline

utorak, 14. 08. 2018. u 21:44

У 2022. стартује кинеска свемирска станица, примаће и стране астронауте

Foto Xinhua/Qian Xian'an

Međunarodnoj svemirskoj stanici će se tokom 2022. godine pridružiti kineska svemirska stanica koju će moći da koriste svi astronauti
Međunarodnoj svemirskoj stanici će se tokom 2022. godine pridružiti kineska svemirska stanica koju će moći da koriste svi astronauti.

Kineska svemirska stanica Tjangong, ili Nebeska palata, biće puštena u orbitu tokom 2022. godine, funkcionisaće prema standardima Međunarodne svemirske stanice i biće otvorena i za strane astronaute.

Tjangong, koja će biti veća od nekadašnje ruske svemirske stanice Mir, teške 140 tona, čija je misija završena 1999. godine, sastojaće se od osnovnog modula i dve laboratorijske kabine, dovoljno velike za smeštaj od tri do šest astronauta.

PROČITAJTE JOŠ: Kina šalje satelit u svemir na najtežoj raketi

„Postoji samo mali broj zemalja sposobnih da pošalju svemirsku stanicu u orbitu. To je zahtevan program koji pokazuje sveobuhvatne naučne i tehnološke sposobnosti Kine“, rekao je za „Global tajms“ stručnjak za vazduhoplovstvo i vojni u ekspert u kompaniji „Čajna avijejšen njuz“ Džang Baosin.

Svemirska stanica će biti opremljena i sinoptičkim teleskopom, koji bi trebalo da ima visoku rezoluciju kao Hablov svemirski teleskop.

„Kombinacija sferičnog radijskog teleskopa od 500 metara i teleskopa za orbitalno sinoptičko posmatranje omogućiće da Kina u vazduhoplovno-kosmičkoj oblasti napreduje krupnim koracima. Kina bi čak mogla da bude lider na tom polju“, rekao je Džang.

Tjangong će, takođe, imati dve laboratorijske kabine u kojima će biti pritisak kako bi mogli da se sprovode eksperimenti sa slobodnim padom i mikrogravitacijom.

Prošlog meseca privatna kompanija „Lendspejs“ iz Pekinga saopštila je da će 2020. godine biti lansirana raketa „Suzaku 2“, najveća raketa u privatnom vlasništvu razvijana u Kini. Uz to, takođe privatna kompanija „Blu erou spejs tehnolodži“, iz Pekinga, planira da iduće godine završi testiranje rakete srednjeg dometa na prirodni tečni gas. Očekuje se da će prvi letovi biti održani u 2020. godini, objavio je „Azija tajms“.sputniknews.com

Komentari (1)

Srbski Heroj

15.08.2018. 03:28

@dobrovoljac - ma kakvi propali su, komunizam je prošlost i zastareli sistem, zapad je budućnost!