SVIRAJ trubo, svirala zadugo za veselje, i ni za šta drugo"... Pod ovim sloganom sutra će početi najveći trubački spektakl na svetu - u varošici koja broji svega oko 2.000 stanovnika. Guča će za četiri dana saborovanja postati ne samo trubačka prestonica, već "centar sveta", jer će se u njoj sliti desetine hiljada ljudi iz svih krajeva planete, a čuće se samo trube, od uranka do zaranka.

U Dragačevo su u utorak pristizali kamioni puni jaganjaca i prasića, po gučkim ulicama, pred ogromnim ugostiteljskim šatrama zalagale su se vatre za roštilje i zemljane lonce u kojima će se danonoćno krčkati kiseli kupus. Najviše je u Guču dopremljeno bravčadi, posebno jagnjadi iz Sjenice i okoline, i to isključivo domaće, sjeničke rase, jer, ističu ugostitelji, od njih je najkvalitetnije meso. Šatradžije i kafandžije nadaju se da će ove godine posle Sabora trljati dlanove od dobre zarade, jer, kako kažu, cene neće povećavati u odnosu na prošlu godinu.

Ugostitelj iz Gornje Gorevnice kod Čačka Aco Popović Pop već 35 godina radi na dragačevskim saborima.

Pročitajte još - Kad Guča počne da "ključa"

U sačevima pripremamo jagnjetinu, teletinu, krompir i pasulj. Podrazumeva se da će sa mangala uvek pristizati vruće pečenje - jagnjeće po 1.600, praseće za 1.200 dinara po kilogramu. Porcija svadbarskog kupusa je 300 kao i krompira ispod sača, mućkalica je 400, a hajdučki ćevap 2.000 dinara kilogram. Cene pića odredićemo pred sam početak Sabora - rekao je Popović.

Isti cenovnik kulinarskih specijaliteta je i kod Milete Jelića, šatradžije poznatijeg kao Mićo Mrak.

Privodim kraju pripreme, nabavljam sve što je neophodno. Ostajem na istom položaju sa šatrom u Guči u Krivoj bari. Samo napišite: Mićo Mrak i ove godine na starom mestu - kazao je Jelić.

Cene pića (piva i sokova) će se, najverovatnije, kretati od 150 do 300 dinara, a rašće svakim danom do kraja Sabora, jer cenovnici ugostitelja nikada nisu fiksni, pa znaju i da se menjaju iz sata u sat. Ipak, u novoosnovanom ugostiteljskom objektu, koje pripada opštini Lučani, nazvanom "Dragačevski horizonti" važiće cene koje su aktuelne i tokom cele godine.

foto D.Karadarević

- Hoćemo to da bude naša poslovna politika, da ispoštujemo naše stalne goste, ali i one koji u vreme Sabora budu koristili naše usluge. Nećemo da "deremo" narod kao što to neki čine - kategoričan je direktor Milomir Bešević.

Pročitajte još - Bez estrade u Guči

U Motelu "Dragačevski horizonti" kafa je 50 dinara, litar mineralne vode 100, pivo po ceni od 120 dinara, litar vina 600 dinara, a hrana je sa najnižim cenama u okruženju, raznovrsna i vrlo pristupačna svakom džepu. Na meniju je sve ono što predstavlja vrhunac gastronomske ponude, počev od raznih predjela, omleta, čorbi i kuvanih jela, pa sve do specijaliteta sa roštilja, pečenja, teletine, salata, ribe, voća i voćnih delikatesa...

Gotovo svi hoteli i moteli u okolnim gradovima i opštinama odavno su rezervisani. U Guči je ostalo još malo smeštaja u privatnim kućama i stanovima, a cene prenoćišta, u zavisnosti od udaljenosti od centra varošice, kreću se od 10 pa do 25 evra po osobi.

foto D.Karadarević

GOSTOPRIMSTVO

KROZ malu dragačevsku varoš, samo u danima trajanja Sabora, za proteklih 57 godina prošlo je više od 18 miliona gostiju. Ovo nam je otkrio Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora napominjući da su organizatori potpuno spremni da ugoste saboraše i još jednom dokažu svoje gostoprimstvo.