Nakit: tranformisano telo izložba nakita u Njujorku

Tanjug

utorak, 31. 07. 2018. u 13:15

Накит: транформисано тело изложба накита у Њујорку

metmuseum.org

Izložba će prikazati nakit od najstarijih vremena do naših dana i pokazati na koji način transformiše onoga koji ga nosi

NjUJORK - Šta je nakit, zašto ga nosimo, koju poruku želi da prenese okolini, to su sve pitanja na koja bi trebalo da pruži odgovor izložba njujorškog Metrolopiten muzeja, koja će biti otvorena 12. novembra pod nazivom "Nakit: transfrormisano telo".

Kako je javila pres služba ovog najvećeg američkog muzeja, izložba će prikazati nakit od najstarijih vremena do naših dana i pokazati na koji način transformiše onoga koji ga nosi.

Ova globalna izložba najličnijeg čovekovog ukrasa i koji je najunivezalniji oblik umetnosti, obuhvatiće 230 eksponata od kojih je najveći deo iz kolekcija samog Metropolitena.

Sjajna kolekcija ukrasa za kosu i uši, broševa i pojaseva, ogrlica, prstenja, izrađenih od 2600. godine pre nove ere do danas biće izložena zajedno sa skulpturama, slikama, grafikama i fotograna kojima je, takođe, u centru pažnje nakit i dopunjavaju priču o čivekovoj transformaciji uz pomoć nakita.

PROČITAJTE JOŠ - Metropoliten pravi izložbu o uticaju katoličke vere na modu

"Ako se uzme da je telo pozornica a nakit je jedan od najgizdavijih izvođača kroz celu istoriju ljudskog roda i kroz sve kulture, nakit je služio kao dopuna samoj čovekovoj figuri i podvlačeći njen izgled naglasivši određene delove tela i u suštini ga transformišući", piše u katalogu ove izložbe.

Na pocetku izložbe biće postavljena instalacija na kojoj je nakit raspoređen od glave (kosa, usne, uši vrat i grudi), a zatim se spušta prema rukama i prstima, struku, zglavcima na nogama, pa sve do stopala.

Ostale sale će biti podeljene po temama da bi posetioci mogli da upoređuju, na primer, prstenje od Afrike do Kine, tijare od Londona do Damaska...

Posebno će biti izložena jedna nakivhena mumija, sa nakitom od posmrtne maske do skarabeja kraj njegovih stopala, da bi se videlo kako je egipatska elita pre nekoliko hiljada godina išla ukrašena za život na onom svetu.

Isto tako će biti okićen i jedan kostur sa kraljevskog groblja u mesopotamskog gradu Uru, kao i vladari iz Kalime (Kolumbija), koji su imali kompletnu odeću ukrašenu listicima od zlata.

Nakit je jasno pokazivao položaj u društvu svoga vlasnika i među primerima takvih ukrasa je nakit od safira i bisera iz Vizantije, fino rađene grivne i naušnice od zlata rađene za elitu helenističke Grčke, kao i nakit od slonovače izrađen za kraljevske dvorove u afričkom Beninu.

Impresivan je i nakit od školjki i perja kojim su se ukrašavali ratnici Nove Gvineje.

Zanimljivi su i ukrasi u kosi koji su nosile u Japanu kurtizane i koji je davao na znanje posmatraču da li su slobodne ili imaju svog "pokrovitelja".

Iz novijih vremena uzeti su najbolji primerci nakita najpoznatijih juivelirskih kuća kao što su Tifani, Kastelani i Lalik, a takođe i aktuelnih umetnika koji izrađuju nakit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije