NA Gvoznu iznad Kalinovika, na 1.300 metara nadmorske visine, kosci Drinsko-romanijske regije minulog vikenda su oživeli sećanje na kosidbu koju su na ovom brdu 1993. godine, predvođeni generalom Ratkom Mladićem, izveli pripadnici Gardijske brigade RS.

- Divan je osećaj biti među ovim koscima i podsetiti se na događaj od pre 25 godina, kada su u vihoru građanskog rata u BiH srpski narod i vojska nalazili vreme da, uz borbu za slobodu, ne zapuštaju livade svojih predaka. Biti svoj na svome, bila je i tada poruka generala Mladića, rođenog u Kalinoviku - kaže, za "Novosti", Mileva Komlenović, načelnik Kalinovika u drugom mandatu.

Sa koscima se, umesto generala Mladića, družio njegov sin Darko.

- Meni je ovo još jedna u nizu potvrda da narod i dalje voli svog generala i da ceni ono što je on uradio u jednom teškom vremenu. Biće ovo za njega, u Hagu, velika motivacija - kaže Darko Mladić.

Na livadama Gvozna, kosce s Romanije je predvodio Savo Vlačić iz Han Pijeska, višestruki pobednik kosidbe u Sokocu, a grupu iz Novog Goražda predvodio je Dobrisav Droca. Ispred mnogobrojnih kosaca iz Kalinovika, s kosom u ruci marširao je trogodišnji Radovan Jokićević, kojeg je za kosidbu obučio deda Mićo.

SEĆANjE Ratko Mladić sa vojnicima-koscima 1993. na Gvoznu

PROČITAJTE I:SRAMOTNO PONAŠANjE: Meron se podsmevao Mladiću


- Meni je ovo dobra priprema za takmičenje u Sokocu, gde branim prošlogodišnje prvo mesto. Ovde je trava oštrija, pa je, uz tehniku, potrebna i snaga. Ovde smo, pre svega, došli da oživimo sećanje na važan dan iz 1993. godine i lik Ratka Mladića, koji je, kao najškolovaniji oficir tog vremena u RS, uz svoj narod išao napred i sa kosom, kada su to zahtevali uslovi, vreme i raspoloženje - kaže Savo Vlačić.

PODRŠKA Mileva Komlenović i Darko Mladić

Poput Kosovke Devojke, kosce je vodom i rakijom iz bardaka osvežavao Tomislav Borovina, nekada čuveni kosac.

- Sreća je što su radije pili rakiju nego vodu, pa nisam mnogo pešačio. Imati mobu na bilo kojoj livadi danas je veliko ljudsko dostignuće, jer je "ljudovanje" odavno zamenila mehanizacija. Mogli smo i mi ovde izneti kosilice, ali smo želeli da se ovom mobom podsetimo na vremena bivša, kada je gužva bila u livadi i u predahu za trpezom. Drago mi je što se ovoga puta pevalo, baš kao i nekada, a ja, da li zbog bardaka ili sete na stara vremena, druženje sam započeo pesmom "Oj, livado, eto ti kosaca, oj, devojko, eto ti prosaca" - i dalje u dobrom raspoloženju govorio je Tomislav Borovina.

MALI MRAV

NAJČEŠĆE se čula pesma "Livada, livada, sanjiva se budi, mali mrav se šeta i po Fatinim i po Darinim, Marininim ili Sanjinim grudima". Kad se šeta, a još ako je i pri piću, mrav grudi ne bira po nacionalnosti. A i što bi... Sa kosidbe na Gvoznu kosci su se razišli uz obećanje da će se na istom mestu naći i dogodine.