DOBAR risar mora da ima oštru kosu i okretnu risarušu, koja će ga u stopu pratiti i, naravno, malo kondicije i tehnike, onda ni polegnuto žito nije problem pokositi - otkriva tajnu Marinko Kujudžić, novi-stari pobednik Takmičenja risara, koje se minulog vikenda održalo u Đurđinu.

Gde on prođe kosom, iza njega ide Ruža Juhas, risaruša "svetskog glasa", sa štrangom oko pasa na kojoj su spremljena užad kako bi pokošeno žito što pre vezala u krstine. Tako uigrani, iza sebe su ostavili još 21 takmičarski par iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, koji su učestvovali u Takmičenju risara, tradicionalnom nadmetanju u sklopu "Dužijance", svetkovine u čast hleba i žita.

A nije im bilo lako. Žetva je ove godine poranila, a vremenske prilike nisu išle naruku paorima, te je i risare zateklo polegnuto žito.

PROČITAJTE JOŠ - KOSIDBA NA RAJCU: Otkos zlata vredan


- Pored 22 para starijih, tu je i šest parova mladih risara i pet revijalnih parova. Žito je polegnuto, zato smo i smanjili površine na pet puta osam metara, umesto dosadašnjih 10 puta 20 metara - kaže domaćin Stipan Kujudžić, inače, najtrofejniji risar. - Ovo je bio težak ispit za dobre risare, ali i odlična škola za mlade, da ne očekuju uvek da će biti lako kositi. Raduje me što se i mladi interesuju za ris, a među njima ima i onih koji tehnički kose kao odrasli.

Ovogodišnji domaćini Stipan i Marija Kujundžić, pripremili su njivu i gozbu za goste - slaninu od mangulice, vruć domaći hleb i okrepljujuće kiselo mleko. Risari i risaruše okupili su se na njivi već oko šest sati ujutru, zasukali rukave i odmah počeli pletenje užadi.

UČESNICI I mladi se interesuju za ris

Posle ručka i uspešne pogodbe, kao što običaji nalažu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban zvonom je dao znak da ris može da počne.


DAŠAK PROŠLOSTI U SADAŠNjOSTI

- DRAGO nam je da nam takmičenje risara daje mogućnost da se na trenutak vratimo u prošlost, da se podsetimo kako se to nekada radilo, kako se organizovala žetva i da na najbolji način osetimo spoj prošlosti i sadašnjosti - poručio je gradonačelnik Laban i još jednom istakao zadovoljstvo što ova manifestacija i uopšte projekti u gradu imaju podršku republičke vlade.