Zajedno otkrivaju nove asteroide

Sofija Babović

15. 07. 2018. u 21:02

Astronomi-amateri iz Srbije i BiH na ambicioznom zadatku. Projekat okuplja brojne zaljubljenike u astronomiju

Заједно откривају нове астероиде

Astronomsko društvo "Kosmos" iz Novog Sada na zadatku, Foto arhiva udruženja

ASTRONOMI-amateri iz Srbije i Bosne i Hercegovine aktivni su u svetskoj potrazi za asteroidima. Kako saznajemo, čak 18 novih potencijalnih asteroida otkrili su članovi šest timova za mesec dana istraživanja Sunčevog sistema. AD "Kosmos" iz Novog Sada "ulovio" je tri, astronomi iz Kruševca i Aleksandrovca su pod okriljem AD "Eureka" registrovali dva, a AD "Orion" iz Sarajeva - čak 13!

PROJEKAT udružene potrage za asteroidima (IASC) okuplja i zaljubljenike u astronomiju iz redova srednjoškolaca, studenata i drugih amatera, a odvija se pod okriljem grupe volontera, profesionalnih astronoma i astrofizičara poput dr Patrika Milera, Tomasa Vorobjova, Serđa Folja i drugih koji su zajednički radili na kreiranju programa i razvoju softverskog rešenja koje se u samom procesu istraživanja koristi.

- U samoj kampanji vrši se posmatranje Sunčevog sistema i prave fotografije određenih delova sistema u cilju otkrivanja i praćenja kretanja asteroida - predočava, za "Novosti", Zoran Tomić, koordinator projekta, predsednik AU "Eureka". - Pošto se tokom određenog perioda napravi mnogo fotografija sa profesionalnih Panstars opservatorija, potrebno je dosta ljudi i vremena da bi se ti snimci analizirali.

ZAŠTO JE VAŽNA POTRAGA PRAĆENjE kretanja asteroida za nauku je važno da bi se upoznao sistem u kom živimo, ali je za bezbednost naše planete ključno da se na vreme detektuje moguća opasnost iz svemira. Jer, asteroidi su bili uzroci izumiranja određenih životinja (dinosaurusi), pada temperature, "nuklearne zime", promene eko-sistema. Najveći asteroid koji je pao na Zemlju u modernoj istoriji zabeležen je 30. juna 1908. godine, u velikoj "sibirskoj eksploziji". Taj datum uzima se kao Dan asteroida.

Astronomi-amateri tada stupaju na scenu.

- Mi smo dobijali "taze" fotografije delova neba sa teleskopa koji se uopšte i ne nalazi na našem kontinentu, zatim te iste fotografije detaljno pregledali i uz pomoć posebnog softvera "Astrometika" obrađivali i, na kraju, pisali izveštaj o rezultatima - kaže Miloš Stanković, dugogodišnji član AU "Eureka".

HELENA Biščević iz Sarajeva priča da je dobila priliku da stekne i prva praktična znanja iz astronomije.

- Pretpostavila sam da će mi kampanja pružiti mnoga znanja o metodama detektovanja i korišćenju softvera u oblasti astronomije - ističe Helena, koja je bila koordinator tima iz BiH. - Zajedno sa još dva člana, radili smo na projektu otprilike dve nedelje, koje su bile ispunjene s mnogo sati provedenih analizirajući slike, u konsultacijama, isprobavanjima, i učenju na koji način je najbolje uraditi posao i iskoristiti softver.

Nađeni asteroidi obrađuju se u posebnom programu


U Novom Sadu su, takođe bili vrlo vredni.

- Naučili smo puno i ovo iskustvo koristiće ostalim amaterima i meni u narednim projektima - napominje za "Novosti" Miloš Gagić, AD "Kosmos" iz Novog Sada, dodajući da je trenutak otkrića asteroida izuzetan događaj. - Nadam se da će i naša opservatorija u narednom periodu moći da kvalitetno posmatra i otkriva asteroide.

ŠKOLA ZA "LOVCE"

OD jeseni će u Kruševcu početi da radi i Škola za "lovce" na asteroide sa idejom da se oforme stalni timovi učenika koji bi pomagali u potrazi za nebeskim telima koja se kreću oko Sunca. Neke su procene da je dosad otkriveno više od 80.000 asteroida, ali ta brojka je promenljiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije