POBEDNIK upravo završenog Festivala cveća "Ruže Lipolista" je Milan Topalović, domaćin iz ovog sela, a privredno-turistička manifestacija, sa tradicijom dugom četvrt veka, ispunila je sva očekivanja. U dvorištu lipolištanske škole, za vikend, posetioci su došli u velikom broju da kupe sadnice, ili da se dive kreativnim cvetnim aranžmanima.

- Srce nam je puno jer je produkcija ruža izuzetna ovoga juna - kaže Milan Topalović. - Gosti su mogli da se uvere da smo proizveli nove, divne sorte, za koje smo licencu dobili od jedne renomirane nemačke kuće, prepoznatljive baš po selekciji ruža. Među novim ružama ima penjačica, čajevki, grmolikih...

PROČITAJTE JOŠ - Od ruža veća zarada nego od salate

Na izložbi cveća predstavila se i Snežana Marinković iz Lipolista, koja kaže da je startovala sa samo 5.000 sadnica, a sada ih ima 30.000. Namerava i dalje da širi proizvodnju, ali posao je, kako nam otkriva, poslužio njoj i suprugu da iškoluju sina na fakuletu.

- Bogu hvala, završio je - priča Snežana uz osmeh. - Od ruža može lepo da se živi, ali ima i dosta posla, od sadnje i kalemljenja, preko okopavanja, vađenja. Muž ja vredno radimo i još moramo da plaćamo dodatnu radnu snagu. Proizvodimo za firmu iz Beograda, a oni nešto plasiraju u Rusiju, nešto u Holandiju.

PROČITAJTE JOŠ - Zasadio ruže i "procvetao"

Veliku pažnju posetilaca privukao je mladi Slobodan Džagić, čiji se cvetni aranžman sastojao od folksvagenove "bube", koju je prekrio ružinim pupoljcima. Zasad, tržište mu je u Šapcu i susednoj Rumi.

- I pre sam se takmičio u Lipolistu, ali kao srednjoškolac i dva puta sa ekipom uspevao da pobedim - kaže ovaj optimistični mladić.

Stidljivo ali sve češće, kao što to radi mladi Džagić, u Mačvi se gaji i rezano cveće. Srpske ruže su sve traženije i zbog toga što su proizvođači iz Francuske i Italije pomalo posustali, a mačvanska klima sa dovoljno sunčanih dana pruža mogućnost da beru ruže od 1. maja pa sve do 31. novembra.

Snežana Marinković iz Lipolista


BATALIO NAMEŠTAJ ZBOG RUŽA

PORODICA Džagića se decenijama bavi proizvodnjom nameštaja, a on je, eto, čim je završio srednju školu, otišao u ružare.

- Imam 2.500 sadnica koje režem, a u avgustu ću kalemiti još 2.000, tako da ću na sledeće leto imati 4.500 ruža - pohvalio se ovaj mladić.