Organsko mleko iz Čuruga za celu Evropu

Nemanja Subotić

10. 06. 2018. u 14:24

Органско млеко из Чуруга за целу Европу
Srpska gazdinstva imaju potencijal da svoju zaradu povećaju i za trećinu. Najveća farma muznih krava na Starom kontinentu je u Vojvodini

KAKO povećati profit gazdinstva i za trećinu? Odgovor je, kako ukazuju stručnjaci, prilično jednostavan, ali, potrebno je malo više vremena da se primeni. Umesto klasične, poljoprivrednici bi, zbog većeg profita, trebalo da se okrenu organskoj proizvodnji.

Na ovakvu mogućnost ukazao je, nedavno, i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prilikom posete "Global Sid", najvećoj organskoj farmi muznih krava u Evropi, smeštenoj u Čurugu, nedaleko od Novog Sada. Nedimović je naveo kako upravo organska proizvodnja može da bude "izlaz" i za proizvođače malina, koji ovih dana imaju ozbiljnih problema sa cenom ovog popularnog voća u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: Kruške za zaradu i – rakiju

- Ovakve investicije, kao što je ova farma sa više od 1.000 muznih grla, treba da budu prepoznate - istakao je Nedimović. - Insistiraćemo na razvoju organske poljoprivrede u Srbiji i u godini koja je pred nama, jer se na taj način stvara mnogo izdašnija nova vrednost.

U strukturi organske proizvodnje u Srbiji, inače, kako su izračunali statističari, najveće učešće imaju žitarice, zatim voće i industrijsko bilje, dok je nisko učešće povrća, od samo jedan odsto.

PROČITAJTE JOŠ: Nedimović: Uskoro prva sredstva poljoprivrednicima iz IPARD-a


U izvozu organskih proizvoda, najzastupljenije je prerađeno voće, a vrednost izvoza je preko 17,5 miliona evra. Voće je zastupljeno sa izvozom od 1,7 miliona evra, a na trećem mestu su pečurke sa 200.000 evra.

Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji organskog voća Foto Shutterstock

Prof. dr Branislav Vlahović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, međutim, napominje kako Srbija i dalje ima vrlo male površine na kojima se gaje organski usevi.

- Imamo ukupno 7.706 hektara površina pod organskom proizvodnjom i površina u sistemu konverzije - jasan je Vlahović. - Kada je u pitanju stočarska proizvodnja, još uvek imamo mali broj grla. Ako, međutim, gledamo trend u poslednjih nekoliko godina, onda možemo to da ocenimo kao zadovoljavajuće, u smislu da dolazi do porasta kako površina pod organskom proizvodnjom, tako i u stočarskoj proizvodnji.

Vlahović, takođe, ukazuje kako bi trebalo da obratimo pažnju na preradu primarnih organskih poljoprivrednih proizvoda u više faza, kako bismo imali jedan deo za domaće tržište, a deo za izvoz.

I prof. dr Ljubinko Jovanović, predsednik Grupacije za organsku proizvodnju Privredne komore Vojvodine, navodi kako je važno da se što više ljudi uključi u ovu unosnu delatnost.

- Potrebno je i da sertifikacione komisije imaju veću mogućnost za kontrolu organske proizvodnje, zato što može da se desi da neko ne radi korektno, onako kako je propisano - jasan je Jovanović. - Nije zadovoljavajuće to što smo, po udelu organske proizvodnje, od samo 0,4 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje, u Evropi na pretposlednjem mestu. U drugim zemljama udeo ide i do četiri ili pet odsto, a kod nas za ovakvu proizvodnju postoje odlični uslovi...

Ministar Branislav Nedimović prilikom posete „Global Sidu“ u Čurugu

Foto D. Dozet


PODRŠKA NOVOG SADA

NOVI Sad, u kojem se organskom proizvodnjom trenutno bavi sedam poljoprivrednika na oko 5,5 hektara je, trenutno, kako ukazuje Milorad Radojević, član Gradskog veća zadužen za privredu, jedina lokalna samouprava koja sa 100 odsto subvencioniše troškove sertifikacije zemljišta.

- Novi Sad kontinuirano, od 2011. godine, podržava organsku poljoprivredu - istakao je Radojević. - Uz ovaj vid podrške, tu je i ona u nabavci semena, a takođe i za studijska putovanja proizvođača.

Foto Shutterstock

SELENČA CENTAR POKRAJINE

ZA organsku poljoprivredu prvi su se zainteresovali poljoprivrednici u Vojvodini, tako da je u ovoj pokrajini i sedište nekoliko udruženja organskih poljoprivrednika i proizvođača. U Selenči, nedaleko od Bača, otvoren je prvi Centar organske proizvodnje, a u Novom Sadu, na Poljoprivrednom fakultetu, radi i katedra posvećena upravo ovoj vrsti obrade zemlje. Uz to, nevladina organizacija "Zelena mreža Vojvodine", već nekoliko godina radi na kampanji za proizvodnju zdrave hrane "Organska poljoprivreda - Dobra za tebe, dobra za prirodu".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije