Kolekcija slikovnica kao muzejski eksponat

Igor Mitić

03. 06. 2018. u 09:30

Колекција сликовница као музејски експонат

Publika je mogla da vidi oko 200 od ukupno 350 naslova / Foto I. Mitić

Leskovčanka gaji ljubav prema literaturi za decu; Hobi penzionisane novinarke Jasmine Petković

SRBIJA ima bar nekoliko kolekcionara slikovnica, ali oni tu ljubav čuvaju samo za sebe, dok se na tržištu i u javnosti pojavljuju pod pseudonimima. Tu praksu prekinula je penzionisana novinarka Jasmina Petković iz Leskovca, koja je svoju kolekciju slikovnica tokom "Noći muzeja" izložila u Leskovačkom kulturnom centru. Publika je mogla da vidi oko 200 od ukupno 350 naslova prikupljenih u poslednjih pet godina.

Mnogim Leskovčanima koji su bili deca pre četiri ili više decenija, u "Noći muzeja" su im se pred očima smenjivale slike iz detinjstva podstaknute naslovima tadašnjih slikovnica. Objavljivane su u kolekcijama "Maja", "Zlatni snovi", "Vihor", "Kuda vode vesele zgode", "Stari automobili", "Dečiji svet"... i svaka je prikupljena sa ljubavlju ponosne vlasnice Jasmine Petković.

- Kao mala sam imala stotine slikovnica. Mnogo sam ih volela i brižljivo čuvala do studija kada sam ih, na predlog oca, podelila deci. I ja sam mnoge od njih dobijala na poklon. Sa omiljenima sam odlazila na spavanje i čitala ih čim bih se probudila - priča Jasmina o neobičnom hobiju.

RODITELjI su joj bili učitelji u seoskoj školi. Tu su i stanovali. Nije bilo jaslica ili vrtića pa je najranije detinjstvo provodila u učionici. Rano je naučila i da čita i slikovnice su joj bile omiljeno štivo dok je mama držala nastavu.

- Tako je nastala ta ljubav prema slikovnicama, ali i prema knjigama. Pre pet godina slučajno sam na internetu videla da se prodaje 16 slikovnica iz kolekcije koju sam najviše volela, "Svet bajki". Bilo je to pred moj rođendan. Sestra me je pitala šta da mi pokloni, moj odgovor možete da pretpostavite. U meni se probudila nostalgija i tako je sve ponovo počelo - navodi Jasmina.

IZDANjA PO LICENCAMA NAJVEĆI broj slikovnica u bivšoj Jugoslaviji objavljivale su izdavačke kuće iz Ljubljane i Zagreba. Time se bavila i sarajevska "Svjetlost", a u Srbiji uglavnom "Nolit" i "Lastavica". Izdavači su to često radili po licencama iz inostranstva, a mnoge edicije su i štampane u Italiji i Francuskoj.

Najstarija njena slikovnica objavljena je 1959. godine, a najmlađa 1980. Kaže da je teško da se prikupi cela kolekcija. Naslovi se kupuju na internetu putem licitacija.

- Najteže mi je kada vidim da se prodaju slikovnice sa posvetama. To mi je baš tužno. Licitiram do iznosa koji sebi mogu da priuštim. Znam i kada treba da odustanem, jer ima kolekcionara koji ne pitaju za cenu ako se na neku od slikovnica namerače. Trudim se da pratim i licitacije u inostranstvu - objašnjava Jasmina kako dolazi do željenih naslova.

VOLELA bi, kaže, da jednog dana formira muzej. U svetu ih ima nekoliko. Slikovnice bi tako, zaštićene na adekvatan način, u muzeju bile stalno izložene, a pre toga skenirane, pa bi posetioci mogli da ih čitaju u elektronskoj formi. Kaže da su nekadašnje i slikovnice koje se objavljuju danas - neuporedive.

Jasmina Petković ispred svoje kolekcije slikovnica tokom "Noći muzeja" u Leskovačkom kulturnom centru


- Nove slikovnice su nekako grube, dok one koje prikupljam imaju poruku o humanosti, drugarstvu, ljubavi... Sve je predstavljeno na topao način uz ilustracije vrhunskih majstora i jednostavan jezik prilagođen deci, ali sa lepom porukom i višeslojnim značenjem - zaključuje Jasmina.

AMATERIZAM I BIZNIS

NAŠA sagovornica ukazuje na to da sada imamo hiperprodukciju slikovnica, ali smatra da se radi o bezličnim formama koje nemaju estetsku, pa čak ni vaspitnu vrednost.

- Kažu da te nove forme razvijaju maštovitost kod dece, ali ja mislim da to uopšte nije istina. To je amaterizam i biznis kao i svaki drugi, a ne bi smeo da bude. Neke poruke su toliko zbunjujuće da ih ne razumeju ni odrasli, a kamoli deca od dve ili tri godine - ističe Jasmina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije