Titu poklanjali i arheološke dragulje

Sofija Babović

20. 05. 2018. u 12:41

Титу поклањали и археолошке драгуље

Foto S. Babović

Poznata izložba "Carski darovi" Muzeja Jugoslavije pred Kruševljanima. U kolekciji 68 predmeta dobijenih od svetskih vladara

TEŠKO da se može oceniti koji je najvredniji poklon među onima koje je Josip Broz Tito, tokom duge državničke karijere, dobijao od članova vladarskih porodica, a koje od pre dva dana mogu da pogledaju i Kruševljani. Pred njima je ekskluzivni izbor od 68 darova iz fundusa "Muzeja Jugoslavije", koje su jugoslovenskom maršalu poklanjali kraljevi i carevi. Izložba "Carski darovi", otvorena u velikoj sali Narodnog muzeja u Kruševcu, otkriva delić te dragocene baštine.

Eksponati su nastajali u najpoznatijim radionicama u svetu, datiraju od sedmog veka pre nove ere, pa sve do polovine 20. veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan. Prvi poklon od jednog vladara Tito je dobio 1954. godine - korintsku kacigu koju mu je darivao grčki kralj Pavle Prvi sa kraljicom Frederikom. Poslednji datira iz 1979, a Broz ga je dobio od kuvajtskog šeika - u pitanju je srebrna maketa jedrenjaka, simbol te zemlje.

PROČITAJTE JOŠ: Izložba "Tito u Africi - slike solidarnosti" u Muzeju Jugoslavije

- Skrenuo bih pažnju na predmet koji je "neugledan", a vrlo vredan: reč je o replici ukaza Kira Velikog, persijskog cara, koji je polovinom šestog veka p. n. e. u zidine Vavilona ugradio prvi dokument koji se odnosi na ljudska prava, a koji su engleski arheolozi otkrili 1879. godine - kaže, za "Novosti", muzejski savetnik, Momo Cvijović, koji je sa Veselinkom Kastratović Ristić autor izložbe. - Original se čuva u Britanskom muzeju, a ista replika poput Titove je na drugom spratu sedišta UN, prevedena na šest službenih jezika.

PROČITAJTE JOŠ: Titove stvari na crnom tržištu

Maketa carske dvokolice, poklon princa Kambodže Sihanuka daleke 1959. godine, tabakera proizvedena u carskoj radionici, poklon egipatskog cara Hajla Selasija iz 1973. U kolekciji je i zlatna, izgravirana glava Bude - dar avganistanskog kralja Muhameda Zahira, potom figura kamile od srebra - poklon jordanskog kralja Huseina...

Tito je, zauzvrat, vladarima poklanjao slike, najčešće Peđe Milosavljevića i Nikole Graovca, odnosno skulpture Franka Kršinića i Antuna Augustinčića. Deo izložbe su i odlikovanja i portreti državnika. Kraljevi azijskih zemalja uglavnom su darivali predmete sa nacionalnim obeležjima, dok su savremeni evropski kraljevi poklanjali skupe predmete od zlata i dragog kamenja, moderne izrade.

POSETIOCI

IZLOŽBA "Carski darovi" koja je premijerno otvorena 2013. godine,jedna je od najposećenijih u "Muzeju Jugoslavije", koji baštini oko 75.000 predmeta. Najveći deo fonda sastoji se od poklona koje je dobijao Josip Broz.

- O Titovoj bogatoj državničkoj karijeri govore i podaci da se od 1941. do 1980. godine susreo sa 350 predsednika država, imao 169 državničkih poseta i boravio po pozivu u 73 zemlje sveta - podvlači Neda Knežević, direktorka "Muzeja Jugoslavije". - Više od 50.000 ljudi imalo je priliku da do sada pogleda izložbu na gostovanjima u Srbiji i u inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije