KAO posebno priznanje i stimulacija za dalji naučnoistraživački rad, mladoj niškoj lekarki Hristini Kocić (32) uručeni su priznanje i stipendija "Majk Hornštajn", za izuzetne rezultate postignute u istraživanjima koja se tiču dermatologije. Priznanje joj je uručeno na letnjem simpozijumu Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju u Budvi. Skup je brojao više od 400 učesnika i predavača iz celog sveta.

- Stipendija je namenjena mladim specijalizantima, ispod 35 godina. Stipendija obuhvata po jednog specijalizanta iz zemalja centralne, istočne, zapadne i severne Evrope. Za ovu stipendiju se svake godine prijavi više od 600 specijalizanata - kaže dr Hristina, koja je već sedam godina bez posla, ali je, kako kaže, to neće pokolebati da nastavi da se bavi dermatologijom sa istim žarom.

PROČITAJTE JOŠ: Kap magarećeg mleka za lepotu i negu

Kocićeva je trenutno student doktorskih studija Medicinskog fakulteta u Mariboru, kao dobitnik stipendije slovenačke vlade za 30 najboljih doktoranada iz sveta. Njena istraživanja se tiču eksperimentalne dermatologije, kozmetologije i regeneracije kože.

Na skupu u Budvi prezentovala je regenerativni potencijal različitih tipova mleka, sa akcentom na magareće mleko kao najmanje alergogeno i s najvećim regenerativnim potencijalom u kulturi fibroblasta kože. Na osnovu tih istraživanja dr Kocić je registrovala patent - kremu od magarećeg mleka, korišćenjem nanotehnologije, koji je kao takav jedinstven u svetu.