Čari slatkog sela

Z. RAJIĆ

13. 05. 2018. u 20:21

Hiljade posetilaca na manifestaciji koja čuva legendu o Crvenki. Svečanost privukla i turiste iz Slovenije i Hrvatske

Чари слатког села

Svetkovina u znaku slatkiša i igara / Foto Z. Rajić

LEGENDA o Crvenki kao "najslađem selu" u bivšoj velikoj Jugoslaviji nastavila je da živi kroz manifestaciju "Slatki dani u srcu Bačke", koja je u svom drugom izdanju održana proteklog vikenda. "Dani" su okupili oko 6.000 posetilaca, a privukli su i turiste iz Slovenije i Hrvatske.

Deo Ulice Moše Pijade, od raskrsnice u centru naselja do mosta preko Velikog bačkog kanala, bio je preimenovan u "Slatku ulicu", u kojoj su svoje proizvode ponudili Fabrika biskvita "Jafa" i Šećerana "Crvenka", kao i brojni privatni proizvođači slatkiša i udruženja žena. Svoje štandove imali su i Udruženje voćara i vinogradara "Stari podrumi" iz Crvenke i Vinarija Milisavljević iz Lipara.

- Manifestacija je zasnovana na "slatkoj industriji", koja je brend Crvenke, ali je zamišljena i kao promocija lokalnih autentičnosti kroz sport, kulturu, gastronomiju i etno-sadržaje. "Slatki dani" su i čuvar tradicije Crvenke, u kojoj žive pripadnici 22 nacije - rekao je Vladimir Stanković, direktor Turističke organizacije opštine Kula, koja je uz MZ Crvenka i "Jafu" i Šećeranu organizator "slatke" fešte.

Svetkovina je bila ispunjena brojnim priredbama, a počela je likovnom kolonijom lokalnih slikara i talentovanih učenika osnovne škole. Poseban program za mlade pripremio je Uroš Petrović, predsednik udruženja "Mensa Srbija" i pisac knjiga za decu i omladinu, koje "razmrdavaju vijuge".

Crvenački hroničar Milan Tatalović priredio je izložbu etnološkog blaga, koja je podsetila na istoriju varoši, osnovane 1785. godine, čiji su prvi žitelji bile podunavske Švabe.

Svečanost je poprimila karnevalsku atmosferu učešćem mažoretkinja, duvačkih orkestara, uličnih svirača, haos-animatora, mađioničara, žonglera i štulaša-klovnova. Održani su i sportski turniri i nastupi folklornih ansambala.

Za narodno veselje bila je postavljena velika koncertna bina, na kojoj su nastupili "Dinamika bend", "Kart blanš", "Tropiko bend", Ana Kokić i Haris DŽinović.

Raznovrsna ponuda u "Slatkoj ulici"


USPEH

U OKVIRU "Slatkih dana" obeležen je najveći uspeh u istoriji crvenačkog sporta - osvajanje rukometnog Kupa SFRJ pre tri decenije. Na video-bimu prikazan je snimak finalne utakmice ovog takmičenja iz 1988. godine, između RK Crvenka i šabačke Metaloplastike.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije