ZAOSTAVŠTINA NAJBOLJEG TITOVOG KOMANDANTA: Koča ostavio zlatni orden sa 61 brilijantom

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

13. 05. 2018. u 14:00

ЗАОСТАВШТИНА НАЈБОЉЕГ ТИТОВОГ КОМАНДАНТА: Коча оставио златни орден са 61 брилијантом

Slobodan Mandić u radnom kabinetu Popovića sa 7.378 knjiga i kolekcijom ordenja / Foto Z. Jovanović

U Istorijskom arhivu Beograda, gde se čuva zaostavština najboljeg Titovog ratnog komandanta. U kolekciji i dnevnici, crteži, beleške... I Pašićev unuk Nikola ima svoj fond

DELA Trockog i Lenjina na ruskom, Stendala, Pola Valerija i Malarmea na francuskom, umetničke monografije na engleskom, tomovi i tomovi enciklopedija na srpskom i francuskom, knjige bajki, "Istorija srpske revolucije" i "Zadužbina Kosova", ali i zbornici sa raznih kongresa KPJ, Dedijerova i Skerlićeva dela, "Osnovi kosmičkog prava"... Sve su to samo kapi u moru od 7.378 knjiga, koliko su Koča Popović i njegova supruga Lepa Perović ostavili Istorijskom arhivu Beograda (IAB), gde se čuva njihov legat.

I ne samo to. Arhivu je ostao i Kočin radni kabinet, od punog drveta, u duborezu, u kome su knjige poređane istim redosledom kako su stajale u njihovoj kući. Jedan od najvrednijih delova legata je kolekcija ordenja, medalja, plaketa i zahvalnica. Među 59 vrednih ordena izdvaja se Orden slobode, kao najviše vojno odlikovanje SFRJ, koje je dodeljeno samo devet puta. Izrađen je od zlata i platine, a u njega su ugrađeni 45 rubina i 61 brilijant.

Tu su i Orden ratne zastave od srebra i zlata sa brilijantima i rubinima, francuski Veliki krst nacionalnog ordena Legije časti i Orden Suvorova. Iza Koče i Lepe ostala je i kolekcija od 392 gramofonske ploče, mahom klasične i džez muzike, kao i 53 kutije s materijalom u vezi s putovanjima bračnog para. U momentu primopredaje, na svakoj od kutija stajala je etiketa s nazivom države ili grada, a u njima auto-karte, planovi gradova, bedekeri, razglednice...

PREMA rečima Slobodana Mandića, pomoćnika direktora Arhiva Beograda, legat Konstantina Popovića i Leposave Perović priman je u više navrata od 1981. godine.

- Prilikom predaje, bračni par je izrazio želju da njihova lična dokumenta, prepiska i fotografije budu obrađeni kao posebne celine. Tako su dokumenta Koče Popovića sređena i smeštena u 64 kutije, a dokumenta Lepe Perović u 49 arhivskih kutija. Sve ostalo čuva se kao njihova zajednička zaostavština - kaže Mandić.

Kočina dokumentacija i beleške složeni su od perioda detinjstva i školovanja u Švajcarskoj. Tu su školske sveske, pohvalnice za odličan uspeh, studentske beležnice sa crtežima devojaka na marginama... Koča Popović, sorbonski đak i nadrealista, učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, čuveni prvi komandant Prve proleterske brigade, iako kasnije na najvišim i najodgovornijim državnim funkcijama, nikada nije prestao da bude umetnik. I margine njegovih kasnijih beležaka s najrazličitijih partijskih i državnih sastanaka ukrašene su nadrealističkim crtežima, karikaturima i krokijima sagovornika.

Koča Popović bio nadrealista


U okviru legata nalaze se i eksponati iz Kočinog nadrealističkog perioda, među kojima je i prepiska s prijateljima, s kojima je razmenjivao crteže. Naročito je atraktivno pismo Gojka Nikoliša, ispisano u kružnoj liniji, kao lavirint.

IZ RATNOG perioda sačuvani su dnevnik, beležnica i fotografije. Arhivu je ostalo ukupno 100 albuma sa slikama iz različitih perioda Kočinog i Lepinog života. Posebno su zanimljiva izdanja "Politike" iz osamdesetih godina, u kojima je Koča pored tekstova pisao ironične primedbe.

Istorijski arhiv Beograda, prema Mandićevim rečima, čuva mnoštvo legata, ličnih i porodičnih fondova. Između ostalih, tu je i lični fond Dragoslava Draže Markovića, strica Mirjane Marković, nekadašnjeg predsednika Skupštine Srbije i člana prvog Predsedništva SFRJ, kao i njegove supruge, narodnog heroja, Božidarke Kike Damjanović. Draža je Arhivu, između ostalog, ostavio Orden jugoslovenske zvezde prvog stepena, biblioteku sa oko 500 knjiga, dnevnike, govore, izlaganja, magnetofonske i stenografske beleške sa sednica Centralnog komiteta SKJ, dokumenta sa oznakom "strogo poverljivo", intervjue i Kikina odlikovanja. Arhivsku građu je 2006. predala Nevenka Popović, dugogodišnja Dražina sekretarica, kao izvršilac njegove volje.

Čuvena pesma Ivana Gorana Kovačića štampana za vreme rata


I narodni heroj Svetozar Vukmanović Tempo ostavio je biblioteku sa 712 knjiga, 83 albuma sa fotografijama i 46 arhivskih kutija sa isečcima iz štampe, dok su Blagoje Nešković, španski borac i partizan, kasnije direktor Laboratorije za eksperimentalnu oknologiju Medicinskog fakulteta, i njegova supruga Branislava, partizanka i kasnije direktorka Instituta u Vinči, ostavili bogatu dokumentaciju - od ilegalnih partijskih dana do kongresa SKJ i naučnih skupova.

U IAB se čuvaju i rani radovi čuvene slikarke Milene Pavlović Barili, u okviru porodičnog fonda Glavinić, kao i baletski kostimi baletskog igrača Milorada Miškovića. U depou su crteži i skice kostima za predstave u kojima je igrao, od kojih je jedan dizajnirao Pjer Karden, i skice s komentarima Žana Koktoa.

Orden Draže Markovića


U Istorijskom arhivu čuvaju se i dokumentacija akademika Mihaila Markovića, oružje Save Anđelkovića, ilegalca i partizana, kasnije urednika lista "Borba", kao i fotografije, knjige i dokumentacija porodice Kragujević: Stevana, jednog od najznačajnijih domaćih fotografa i foto-reportera, njegove supruge Leposave, spikera Radio i TV Beograda, kćerke Tatjane Kragujević Vujić, pesnikinje, i njenog muža Vasilija. Tu je i legat Dragomira Acovića, našeg čuvenog arhitekte, heraldičara i predsednika Krunskog saveta, zatim lični fond jednog od vodećih emigranata, Nikole Pašića mlađeg, unuka čuvenog srpskog premijera po kom je i dobio ime, porodični fond porodica Glavinić i Gaćinović-Šotra, i fond Ante Tadića, nekadašnjeg upravnika beogradskog Zoo-vrta, sa planom ove institucije iz 1939.

FOND ĆIRILOVA I NOVAKA NOVAKA

OD čuvenog dramaturga, reditelja, osnivača Bitefa i dugogodišnjeg upravnika Jugoslovenskog dramskog pozorišta Jovana Ćirilova, Arhiv je građu preuzimao od 2004. U njegovom fondu nalaze se fotografije, rukopisi pesama i autorskih tekstova, prikazi, beležnice, dnevnici s putovanja, lična dokumenta, autorski ugovori, izvodi iz banaka...


U ličnom fondu Novaka Novakovića, poznatog kao Novak Novak, autora satiričnih tekstova za radio-emisiju "Veselo veče" i scenariste serije "Pozorište u kući", sačuvana su lična, vojna i službena dokumenta, privatne i fotografije sa snimanja serija, gramofonske ploče, Novakovi sastavi iz školskih dana, ukoričena kolekcija časopisa "Jež", dnevnik i memoari "Pozorište u srcu", napisani neposredno pred smrt.

KRALJICA NATALIJA

VOJISLAV Veljković, tvorac jugoslovenskog dinara, odnosno njegova porodica, ostavio je Arhivu, između ostalog, tapije na turskom jeziku iz 18. veka, dopisnice sa fronta i iz rasejanja za vreme Prvog svetskog rata, dopisnice i pisma kraljice Natalije Obrenović i izveštaje kraljičinih izdataka i prihoda. Fond Veljkovića sadrži građu iz perioda od 1792. do 1936.

"JAMA"

ARHIV čuva i ratno izdanje poeme "Jama" Ivana Gorana Kovačića i redak ratni primerak "Stojanke majke Knežopoljke" Skendera Kulenovića, u legatu narodnog heroja i funkcionera Vicka Krstulovića. "Jama" je štampana 1944. u 250 primeraka, litografskom presom, konstruisanom u partizanskoj radionici. Autori litografija su Edo Murtić i Zlatko Prica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Gavrilo Princip

13.05.2018. 14:20

Ostaje nada da ćemo iz zaostavštine Koče Popovića i njegovih komunističkih saboraca saznati punu istinu o tome koliko su zla i štete Broz i njegovi sledbenici naneli Srbiji i srpstvu.

major Dimitrijevic Boris

13.05.2018. 18:14

@DNS - za Vas ocigledno srpstvo nisu izdali oni sto su u Kragujevcu ucestvovali u streljanju Djaka ! Treba li da podsetim da su u tome ucestvovali Nedicevici i Ljoticevci ..

Млад мајоре

13.05.2018. 21:55

@DNS - А да се ти прво распиташ зашто су ти ђаци стрељани ? Зато што су партизани убили вод немачких војника и онда су “храбри” партизани побегли у шуме, а недужан народ у Крагујевцу оставили Немцима на милост и немилост

ranko75

14.05.2018. 11:31

@DNS - Hoces da kazes da nisu krivi nedicevci i ljoticevci koji su sa nemcima streljali djake nego partizani jer su se borili za slobodu. Zasto nisu nedicevci i ljoticevci zabusavali u streljanju ili rekli necemo da streljamo nasu decu?Sa nemcima su mogli da budu protiv srba i vi trazite krivca u partizanima.To je zato jer ste na strani izdajnika koji su i hteli da se predaju nemcima pa trazite samo izgovor da se predate, a partizani su shvatili da se za slobodu mora nesto zrtvovati.

Недићевац

14.05.2018. 20:13

@DNS - А ти си ранко био тамо и све видео ?? А шта ћемо са хиљадама усташа који су 1945 облачили партизанске униформе, и долазили у Србију? А твој Тито, Коча, Ранковић све су то знали и још им помагали у убијању Срба.

Srboljub

23.05.2018. 11:10

@IH - Pregovarao o prekidu vatre, a ne sarađivao i slušao naređenja kao Ravnogorci. Suštinska razlika.

Никола

13.05.2018. 15:21

Коча Поповић, бирао улице у Београду код савезничког бомбардовања 1944, са много цивилних жртава, данас има улицу у том истом Београду!

Никола

14.05.2018. 14:28

@Никола - Од знања, ти поседујеш само инат. А и неписмен си !

Vladica

13.05.2018. 16:19

Prigrabili najviše funkcije u državi,drugi radili za njih a oni i njhove porodice uživali u životu. I nebi mi krivo bilo sve to da su radili za nas Srbe a oni su radili direktno protiv nas.

ranko75

14.05.2018. 11:20

@milivoje - Ne brkaj cetnistvo i srpstvo.Partizani su isto srpstvo i to bolje srpstvo od cetnika. Naravno vi se sa time necete sloziti da su bolji bili partizani od vas, ali je to ipak istina.Imajuci srpskog kralja za saveznika, ne bi Сercil tek tako sutnuo cetnike da su ista valjali. Koca nije izdao srpstvo,nego su srpstvo izdali oni koji su surovali sa nemcima i na Neretvi i Sutjesci zajedno sa nemcima napadali partizane.Kakve je to zlocine Koca ucinio?

gde je razlika izmedju...

13.05.2018. 18:19

..."spanskog borca" i ovih sto sada idu u neke druge Spanije dobrovoljno?Ovi prvi su po povratku slavljeni,dok ove druge love kao zeceve.I jedno i drugo su"Ustanak" protiv necega.A istorija se ponavlja na ovaj ili onaj nacin.I da rascistimo,ovo je samo pitanje i poredjenje,nisam ni za jedno ni za drugo!Najvise volim pravdu.

ranko75

14.05.2018. 11:39

Ponosan sam da smo imali takvoga pametnog i sposobnog srbina kao sto je Koca Popovic. On je bio djak Sorbone,obrazivan,nacitan i rekao je da je srbin, a ne srbenda. Zato mu neotesane cetnicke srbende udaraju negativne komentare, jer su to dva razlicita sveta, Kocin inteligentni, i njihov primitivni.Pogledajte samo izgled urednog coveka i ove sa masnim bradama kojima je glavno da kada negde dodju dobiju rakiju i gibanicu.Zato je i rekao da je srbin a ne srbenda. a mi treba da se odlucimo ko smo.

Mina

14.05.2018. 22:21

ranko75 :Vi pominjete sorbonskog djaka, izgleda u neznanju da je on bio poreklom iz ugledne predratne porodice ,dakle kapitalistickim,a ne komunistickim novcem,skolovan...njegov rodjeni brat je bio izraziti .antikomunista,koji je po dolasku istih na vlast, zauvek ostao u Francuskoj.Koca je inace bio iz cincarske porodice,dakle,on nije bio Srbin,kao sto to nije ni vas broz.General jugoslovenske vojske u otadzbini,Dragoljub Mihajlovic je takodje zavrsio visoke vojne skole u Francuskoj!