Suzana Kocić (37) iz Niša jedina je žena u Srbiji sa zvanjem operatera za bespilotne letelice. Rame uz rame sa trojicom kolega iz svog tima, Suzana svakog dana preko računara u nebo vine letelicu "orbiter", obavi zadatak u vazduhu i prizemlji je. Iako po struci turistički tehničar, posao je posle škole pronašla u vojsci, najpre kao profesionalni vojnik, a nakon obuke od godinu dana i kao operater. Upravljanje letelicom ubrzo je postala njena velika ljubav.

Pročitajte još: Generalske epolete čekaju tri žene

Osim klasičnih vojnih zadataka kao što su izviđanje, pronalaženje ciljeva, navođenje artiljerijske vatre, Suzana objašnjava da "orbiter" može da se koristi i u protivterorističkim dejstvima, mirovnim misijama, kao i u slučaju elementarnih nepogoda - šumskih požara, poplava. U Vojsci Srbije "orbiter" je u upotrebi desetak godina, a Suzana njime upravlja od 2014. godine.

- Posao je zahtevan, ali svaki zadatak je izazov za nas. U Vojsci sam od 2010, znala sam da postoji letelica, ali nisam znala namenu. Počela sam da se interesujem za tu oblast, prošla obuke i kurseve i sada sam tu, kao deo tima u kojem svi nosimo isti teret i istu težinu - priča za "Novosti" Kocićeva.

Pored meteoroloških uslova koji, kada su nepogodni, zahtevaju veliku dozu odgovornosti i dobro poznavanje materije kako bi se letelica bezbedno prizemljila, najteže joj u ovom nesvakidašnjem poslu, kaže, pada odsustvo od kuće i odvojenost od porodice.

- Često smo na terenu i snimamo po celoj Srbiji - kaže Kocićeva.

Ona ističe da dosada nije imala priliku da svojom letelicom spasava ili štiti ljudske živote upozoravajući na neprilike, a kao zadatak koji joj se urezao u sećanje izdvaja vežbu iz 2014. godine na bazi "jug".

Pročitajte još: Obuka samo za žene rezerviste

- To je bila vežba kada su dolazili Amerikanci. Bila je žena general iz Ohaja, snimali smo vežbu sve vreme i to je bio jedan zaista veliki i značajan događaj.

Da se Suzana u svom poslu snalazi besprekorno, tvrde i njene kolege. Srđan Živković, stariji vodnik i operater u Odeljenju bespilotnih letelica od njenog uvođenja, ističe da je za ovaj posao najbitnije dobro poznavanje rada na računaru, ali i psihička stabilnost, u čemu, kako veli, Suzana briljira.

Kako objašnjava operater Živković, "orbiter" prikuplja podataka iz vazduha u realnim uslovima, na daljini od 15 kilometara u poluprečniku. Osim u vojne svrhe koristi se, kaže on, i za pružanje pomoći civilnim licima, javnim ličnostima, za praćenje vozila i slično.

Bespilotne letelice "orbiter" su izraelske proizvodnje i, iako su veličine većeg avio-modela (raspon krila je nešto veći od dva metra), reč je o tehnologiji koja bi se uklopila u filmove o Džejmsu Bondu. Letelice su opremljene digitalnom kamerom visoke rezolucije, sistemom koji omogućava automatski povratak u slučaju prekida komunikacije sa zemaljskom kontrolnom stanicom. Javnosti su predstavljene na vežbi "Sretenje 2009" održanoj u Novom Sadu povodom Dana Vojske Srbije.

SA 600 METARA VIDI TABLICE

Za poletanje "orbitera" dovoljno je desetak minuta, koliko je potrebno za raspakivanje ranaca i postavljanje lansera na odabrani položaj.

Leti na visini do pet kilometara, objasnio je Živković, dok na 600 metara može da prepozna tip vozila kao i registarske tablice. U vazduhu može da bude i do 90 minuta, a koristi se danju i noću.