Superkolači iz ruku superbaka

K. M.

18. 04. 2018. u 15:15

Idealan primer međugeneracijske saradnje. Poslastičarnica sa slatkišima po starim receptima cilj članica udruženja

Суперколачи из руку супербака

LONDONSKE štanglice i šapice sa urmama po receptu sa Bliskog istoka šire svoju aromu srpskom prestonicom. U njih su "umešani" životno iskustvo, vanvremenska energija, mnogo ljubavi kakvu samo bake imaju, ali i ideja mladog čoveka koji stoji iza ovog jedinstvenog brenda. Reč je o inicijativi "Super bake", gde penzionerke prave kolače sa jednim zajedničkim ciljem - da otvore poslastičarnicu gde će se primenjivati stari recepti, a koja će biti novo mesto okupljanja porodica.

One se nikada profesionalno nisu bavile ugostiteljstvom, a kolače su spremale samo za svoje voljene, ljubomorno čuvajući recepte za slatkiše specifičnog mirisa. Danas ih dele sa svojim sugrađanima - i kolače i ljubav. Bilo ih je samo sedam u decembru protekle godine, kada je ideja zaživela, a danas ih je više od dvadeset. One su "superbake"!

- Ovo je sjajan primer međugeneracijske saradnje koja je potekla od jednog mladog čoveka - priča penzionerka Lela Petkovski (65), koja se timu "Super baki" priključila sa starinskim receptima iz kuvara svoje majke. - Sve se radi s ljubavlju, i ovo je način da nekim novim naraštajima pokažemo kako se spremaju kolači. I reakcije sugrađana su odlične. Na poslednjem "Beogradskom noćnom marketu" kolačići su "planuli".

Maštoviti nazivi slatkih zalogaja kroje se u "fabrici" u beogradskom naselju Mirijevo, gde se okupljaju ove razdragane penzionerke, koje dolaze iz različitih krajeva grada. Ideju za samoodrživi projekat socijalnog preduzetništva pokrenuo je Mario Milaković iz Beograda, koji je inspiraciju za "Super bake" pronašao u jednom bečkom restoranu u kome rade penzioneri.

- Moja ideja je pre svega filantropske prirode. Ona teži tome da okupi vitalne penzionerke koje bi imale uslove da uz svoje skromne prihode dodatno zarade i da razmene međusobna iskustva obogaćujući društveni život. Ono što je posebno značajno jeste to što smo dobili podršku običnih ljudi, sugrađana koji su finansijski pomogli ideju o osnivanju samoodrživog projekta - objašnjava Mario Milaković.

Otvaranje poslastičarnice u kojoj bi bake mogle da ugoste porodice sa decom cilj je koji još nije ostvaren. Ipak, nije neostvariv.

- Sledeći veliki korak je pronalaženje lokala ili ustupanje nekog lokala grada Beograda u kome bi bake jednom ili dva pute nedeljno provodile vreme praveći kolače. Sada svi zajedno radimo na volonterskom nivou - objašnjava Milaković.

Ovaj oblik okupljanja baka mnogi vide kao mogućnost da žene trećeg doba rade nešto korisno i za sebe i za društvo, da se druže i stvore porodičnu atmosferu u nekom novom okruženju.


SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO

"Super bake" su inicijativa socijalnog preduzetništva, gde penzionerke, odnosno bake, pripremaju prave, autentične domaće kolače. Svi oni koji žele da uživaju u njihovim slatkišima to mogu da urade poručivanjem slatkiša, ali i da njihove proizvode nađu na većim manifestacijama u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije