Otkriveno zakopano blago vikinga (FOTO)

Beta

16. 04. 2018. u 16:33

Откривено закопано благо викинга (ФОТО)

Foto Tanjug,AP Photo

Arheolozi navode da oko 100 srebrnih novčića potiče verovatno iz doba vladavine Haralda Gormsona, poznatog kao Harald "Plavozubi", koji je živeo u 10. veku i uveo hrišćanstvo u Dansku
Arheolozi su na nemačkom ostrvu Rigen u Baltičkom moru pronašli zakopane 1.000 godina stare srebrne novčiće, prstenje i narukvice koji su povezani s erom danskog kralja Haralda Gormsona.

Nemačka agencija DPA javila je danas da su jedan novčić prvo našla dva arheologa amatera, od kojih je jedan 13-godišnji dečak.

Pročitajte još:Fosil prsta otkriva kako su ljudi stigli iz Afrike

Novčić je nađen u selu Šprode u januaru, posle čega se uključila državna arheološka kancelarije, a celo blago su iskopali stručnjaci prošlog vikenda.

Arheolozi navode da oko 100 srebrnih novčića potiče verovatno iz doba vladavine Haralda Gormsona, poznatog kao Harald "Plavozubi", koji je živeo u 10. veku i uveo hrišćanstvo u Dansku.On je bio kralj oblasti koja pokriva sadašnju Dansku, severnu Nemačku, južnu Švedsku i delove Norveške.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Najed VOKNATS

16.04.2018. 20:02

Pretpostavljam da su ti novčići ustvari pripadali Sorabima(Srbima) koji su na tom ostrvu Rujan(nem. RIGEN) imali veliko svetilište posvećeno SVAROGU I Svetovidu

Миле

17.04.2018. 07:37

крст са четри оцила,острво рујан,светилиште световида...кога ви лажете?