TROJICA đaka pirotske Tehničke škole, u kojoj stasavaju vrhunski stručnjaci za razne oblasti, od informatike do robotike, pobedili su na nedavno održanom "Galaksija kupu", koji organizuje Zajednica elektrotehničkih škola Srbije, a na kom se nadmetalo više od 150 njihovih vršnjaka.

Marko Manić, Vladimir Tošić i Miloš Ćirić, čiji je mentor profesor Darko Bjelopavlić, konstruisali su i napravili uređaj za kontrolu rada dizni kod automobilskih motora, koji je desetostruko jeftiniji od sličnih aparata koji se mogu naći na tržištu. Da li će se i kada ovaj uređaj naći na tržištu, zavisi od mnogih faktora. Ali ono što je zavisilo od njih uradili su više nego odlično.

- Uređaj služi za simuliranje rada dizni koje su sastavni deo svih motora. Za izradu smo koristili delove sa otpada, s polovnih automobila ili dotrajalih poljoprivrednih mašina. Neke smo doneli od kuće, a pojedine nam je obezbedila škola. Početna ideja bila je da se napravi nastavno sredstvo za školsku radionicu i praktičnu nastavu učenika, a šta će na kraju biti videćemo - kažu ovi đaci, i dodaju da je za izradu ovog uređaja neophodno znanje iz mnogih oblasti.

PROČITAJTE JOŠ - Pirot: Učenici konstruisali ''Climate controlor'' za plastenike, sušare..

Profesor Bjelopavlić ponosan je na rad đaka koji, kako kaže, praktičnu nastavu obavljaju u nekim servisima u gradu.

- Da bi se napravio ovakav uređaj, koji košta od 150 do 200 evra, potrebna je velika ljubav prema elektronici i programiranju. Pokazali su da je pred njima lepa budućnost - kaže mentor đaka.

Posao je trajao oko pola godine.