Kineski satelit "Tijangong 1", koji, zbog kvara, nekontrolisano pada ka Zemlji, mogao bi već narednih sati da uđe u atmosferu naše planete, mada je mala verovatnoća da će neki njegov deo pasti na tlo.

Očekuje se da se kineska svemirska laboratorija raspadne prilikom ulaska u atmosferu i sagori od trenja, pa naučnici procenjuju da njeni delovi predstavljaju samo neznatan rizik po ljude na Zemlji.

"Tijangong 1", 10,4 metra duga i 8,5 tona teška svemirska laboratorija, lansirana je 2011. godine, kao eksperimentalna platforma za veće projekte u okviru ambicioznog plana Pekinga da do 2023. godine ima stalnu svemirsku stanicu u Zemljinoj orbiti.

Evropska svemirska agencija procenjuje da će se to dogoditi do ponedeljka ujutru po srednjoevropskom vremenu, prenosi AP.

Kalifornijska korporacija "Erospejs" (Aerospace) predviđa da će "Tijangong 1", koji na kineskom znači "Nebeska palata", pasti na Zemlju u periodu između 2:18 i 4:18 posle ponoći, u istoj vremenskoj zoni.

I dalje nije izvesno gde bi moglo doći do pada, pošto mesto eventualnog pada pokriva veći deo planete Zemlje - između 43 stepena severne i 43 stepena južne geografske širine - i uključuje veći deo SAD, Kinu, Afriku, južnu Evropu, Australiju u Južnu Ameriku.

Na severnoj polulopti, sigurno su pošteđeni severni deo Evrope, Rusija i Kanada.

AP navodi da se očekuje se da samo 10 odsto kineskog satelita preživi ulazak u atmosferu, uglavnom teži delovi.

Verovatnoća da neko tom prilikom strada procenjena je na jedan prema hiljadu milijardi.