JEDNA od najvažnijih srpskih svetinja, manastir Svetog Nikole, kod Kuršumlije, još se obnavlja. Svetinja je oživela pre četiri godine i to posle više od tri veka. U njoj su ponovo počele da se služe službe, ali prva zadužbina Stefana Nemanje tek treba da zablista punim sjajem.

Nastojatelj manastira protosinđel Grigorije ističe nadu da će "fizička" obnova pokrenuti i duhovni preporod ove svetinje i da će joj pripasti značaj koji zaslužuje.

- Iako je delimično obnovljen još 1975. godine, manastir je osposobljen za bogosluženje početkom marta 2014. godine kada su u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika izvedeni unutrašnji radovi. Omalterisana je unutrašnjost - priča nastojatelj manastira podignutog na brdu iznad Kuršumlije.

Kaže da tek predstoje finiji radovi i oslikavanje fresaka, kao i da su na proleće planirani radovi na izgradnji zida, kao i svojevrsnog centra koji će moći da prima turiste.

- Ovaj manastir je od neprocenjivog značaja i prvi je u nizu koje je izgradio Stefan Nemanja. Počeo je da ga gradi bez znanja braće i zbog toga je čak jedno vreme bio zatočen - priča protosinđel Grigorije.


PROČITAJTE I: Povratna vožnja 15 Titovih limuzina?


Inače, ova zadužbina je i jedan od najstarijih spomenika srednjovekovne arhitekture u Srbiji.

STARIJI OD HILANDARA I NOTR DAM I dok procene istoričara ukazuju da je manastir Svetog Nikole stariji od Hilandara 32, a od čuvenog Notr Dam čak 92 godine, o značaju ovog manastira govorio je i srpski patrijarh Irinej prilikom nedavne posete. - Ovde u Kuršumliji od ovog manastira početak je naše istorije, kulture i naše države. Ovde je Nemanja počeo da ujedinjuje srpska plemena i da stvara državu. Zato je ovaj manastir važan - kazao je srpski patrijarh, a žitelji ovog kraja veruju da oživljavanje svetinje uliva nadu za bolje dane čitave Toplice.

I dok otac Grigorije ističe da sve više vernika, ali i turista posećuje ovaj hram, Radoljub Vidić, predsednik kuršumlijske opštine najavljuje da je pored planiranih radova na ovom, u planu i obnova manastira Presvete Bogorodice koji je još u ruševinama, a koji je između 1159. i 1168. godine sagradio Stefan Nemanja.

Manastiri su, kako podseća predsednik Vidić, sagrađeni u vreme kada je Nemanja bio udeoni knez oblasti Toplice, Kopaonika i Rasine dok je na prestolu bio njegov brat Tihomir a prestonica cele Srbije bila u Raškoj. Novac za izgradnju oba manastira dao je vizantijski car Manojlo Komnen koji je uvažavao Stefana Nemanju i sa kojim se susreo u Nišu 1159. godine.

- Do poslednje obnove pre četiri godine, monasi su u manastiru Sveti Nikola poslednji put boravili 1690. godine, kada su u velikoj seobi Srba pod Arsenijem Čarnojevićem sa stanovništvom krenuli u zbeg. Zato je obnova ovog, kao i planirana obnova manastira Presvete Bogorodice nedaleko od ušća Kosanice u Toplicu, u neku ruku izmirenje našeg duga prema Stefanu Nemanji - dodaje predsednik Vidić i naglašava da život u hramu uliva nadu u oživljavanje čitavog kraja.

OBNOVA Manastir Sv. Nikole kod Kuršumlije Foto Vikipedija

Mada se pouzdano ne zna da li je prvo sagrađen manastir Svetog Nikole ili Presvete Bogorodice jer su i istoričari navodili oprečne informacije o tome pozivajući se na biografije Nemanjinih sinova, Svetog Save i Stefana Prvovenčanog, izvesno je da je hram svetog Nikole Nemanja namenio sinu Savi, a drugu svetinju supruzi Ani, odnosno Anastasiji, koja je nakon zamonašenja bila nastojnica tog manastira. Istorijski podaci govore da je tek posle izgradnje ovih svetinja u Kuršumliji, Stefan Nemanja otišao u Rašku gde je sagradio Đurđeve stupove.