Lovište Vorovo: Podmladak stigao iz Slovačke

N. SUBOTIĆ

01. 02. 2018. u 07:30

Muflonima u ograđenom lovištu Vorovo na Fruškoj gori posle više od pola veka osvežena krv. U Nacionalni park uvezeno 25 ženki i pet mužjaka, vrednih oko 15.000 evra

Ловиштe Ворово: Подмладак стигао из Словачке

Foto D. Dozet

U LOVIŠTE Vorovo na južnim padinama Fruške gore, nedaleko od Erdevika, kojim gazduje Nacionalni park "Fruška gora", u sredu su stigli novi stanovnici, i to iz - Slovačke. U ovo lovište, ali i u Srbiju, prvi put posle pola veka, uvezeni su mufloni. Na taj način bi se, kažu stručnjaci, ovoj, davno useljenoj divljači u Srbiju, značajno popravila krv, a na 1.800 hektara šumaraka ovog lovišta, ponovo bi trebalo da trče trofejni primerci ove divljači.

Sama ideja o uvozu muflona, koji su, kako objašnjava Konstantin Plužarević, pomoćnik direktora Nacionalnog parka, u Institutu "Vištuk" u istoimenom mestu kod Bratislave, plaćeni 15.000 evra, rodila se pre više od tri godine, a sada je došlo vreme i za njenu realizaciju.

- Uvezli smo 25 ženki i pet mužjaka, koji će se posle boravka u karantinu pridružiti muflonima kojih u lovištu trenutno ima 40 - priča Plužarević, dok mufloni stari od dve do tri godine, iskaču iz specijalno prilagođene prikolice i gube se u šikari ograđenog lovišta.

- Sam uvoz prošao je bez problema. Divljač je putovanje, koje je trajalo celu noć, dobro podnela, i sada je na nama da ih što bolje očuvamo.

Mufloni su na Frušku goru, podseća Plužarević, doneti još početkom dvadesetog veka, kada su lovišta na ovoj planini bila u vlasništvu plemića iz tadašnje Austrougarske.

- Tada su, kako bi lovove na Fruškoj gori učinili što atraktivnijima, uneti prvi jeleni lopatari i mufloni - napominje naš sagovornik. - Kasnije je ova divljač, koja se u Evropu proširila sa Sardinije i Korzike, donošena i iz Austrije, pa i sa Briona. Bilo je krajnje vreme da se mufloni ponovo uvezu i da opet imamo atraktivnu lovnu divljač, koja može da ponese zlatnu medalju. Tome će značajno doprineti to što smo uvezli muflone iz tri familije. Nadam se da će nam, do kraja godine, biti ispunjeni i planovi da uvezemo i nove primerke jelena lopatara.

ŠANSA ZA TURIZAM

MUFLONI bi, ističe Radoslav Krunić, direktor Nacionalnog parka, trebalo dodatno da doprinsu atraktivnosti Fruške gore kao turističke destinacije.

- Vikendom Frušku goru poseti i po tridesetak autobusa punih turista - ističe Krunić. - Zbog toga podižemo i novi info-centar, a smatram da će uvoz divljači, prvo muflona, a zatim, ako bude po planu i jelena lopatara, doprineti atraktivnosti i u oblasti lovnog turizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije