Svetosavska nagrada našem Đorđu najmilija

I. MIĆEVIĆ

29. 01. 2018. u 11:00

Светосавска награда нашем Ђорђу најмилија

ZASLUŽENO Laureat prima povelju od ministra Šarčevića

Student Tehnološko-metalurškog fakulteta dobitnik svetosavske nagrade. Bio i najbolji srednjoškolac u svetu u oblasti zaštite životne sredine

SA samo 19 godina Đorđe Ogrizović ima više od 100 nagrada osvojenih u Srbiji i inostranstvu. Pre nešto više od godinu dana Svetska organizacija za zaštitu intelektualne svojine ga je proglasila za najboljeg mladog naučnika - inovatora među srednjoškolcima. Od ovog vikenda kolekciji priznanja dodao je i jedno koje, kaže, ima poseban značaj - Svetosavsku nagradu!

Među dobitnicima nagrade Ministarstva prosvete za doprinos obrazovanju Đorđe je jedini nagrađeni student. A tek je brucoš!

Još dok je bio mali dolazio je sa školom na Svetosavsku akademiju i, seća se da mu je posebn svečano delovalo kada na binu Sava centra izađu dobitnici.

- Mnogo mi znači što sam sada ja bio u toj ulozi - priča Đorđe Ogrizović za "Novosti".

Oblast kojom se bavi i u kojoj je osvojio najviše priznanja na takmičenjima je zaštita životne sredine. Nakon završene Treće beogradske gimnazije upisao je Tehnološko-metalurški fakultet, upravo smer Inženjerstvo zaštite životne sredine. I priznanje najboljeg istraživača među srednjoškolcima, koje mu je dodelila Svetska organizacija za zaštitu intelektualne svojine, dobio je za rad iz ove oblasti.

- Sa istraživanje o prečišćavanju vode od fenola prethodno sam osvojio zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika u Rumuniji, a potom i ovo važno priznanje - kaže ovaj mladi istraživač. - Bavio sam se prečišćavanjem vode zagađene fenolom procesom hidrodinamičke kavitacije. Reč je o fizičko-hemijskom procesu kojim se stvaranjem mehura pare u vodi koja struji fenol u potpunosti razgrađuje. Inače, reč je o veoma opasnom elementu, koji dospeva kroz otpadne vode, a čak i pri niskim koncentracijama može biti smrtonosan. Postoji više metoda kako se on eliminiše iz vode, a žiri je moje istraživanje ocenio kao veoma dobro. Mentor za rad bio mi je profesor Borivoj Adnađević sa Fakulteta za fizičku hemiju, a ceo projekat radio sam u okviru Regionalnog centra za talente Beograd 2.

Iako mu je zaštita životne sredine konačno opredeljenje, daleko od toga da je to jedino interesovanje ovog uspešnog studenta.

BRILJANTAN Đorđe Ogrizović u laboratoriji / Foto Fejsbuk

Među više od sto nagrada na takmičenjima mnoge je, kaže, osvojio u društvenim naukama. Još u osnovnoj školi bio je državni prvak u istoriji, drugi u gramatici i treći u književnosti. Osvajao je i međunarodna priznanja za likovne radove, ali i iz geografije. Interesovanje za ekologiju rodilo se u "Petnici", na programu hidrohemije.

Dodaje i da je još rano da donese odluku čime će tačno u životu da se bavi, ali to će u svakom slučaju na neki načini biti povezano sa naukom i zaštitom životne sredine.

KVALITETNE STUDIJE

- ZASADA sam veoma zadovoljan kvalitetom studija na Tehnološko-metalurškom fakultetu. Iako mi mnogi govore da su studije u inostranstvu bolje, mislim da se i kod nas veoma dobro radi - zaključuje Đorđe Ogrizović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije