POZIV iz Beograda stigao je u 11 uveče - da hitno moramo da dođemo, jer Tina ima šanse da dobije bubreg! Rano sam legao jer smo ceo dan spremali slavu. Malo sam popio, ali nikog drugog nisam našao ko bi mogao da nas odveze. Seo sam za volan, a policija nas je zaustavila u Kozujevu. Oni su radili svoj posao. Imali su razumevanja, hitno su nas odvezli i hvala im za sve!

Jovica Milenković iz Guberevca ponovo proživljava tu noć kada je saznao da će njegova ćerka Tina (31) dobiti nov bubreg posle dve godine dijalize. Dan pred njihovu porodičnu slavu stigao je poziv da moraju da dođu na analize jer, ukoliko postoji poklapanje, sledi i transplantacija. Jovica je imao nešto alkohola u krvi, ali kada su saobraćajnim policajcima ispričali kuda su krenuli, naišli su na razumevanje i podršku.

- Pozvano je njih četvoro i moralo je veoma brzo da se reaguje - priča Jovica. - Ispostavilo se da Tini odgovara bubreg. Operisana je na dan naše slave. Oporavlja se i u ponedeljak je nakratko majka mogla da razgovara s njom.

PROČITAJTE JOŠ - Novosadski policajci spasli ženu od sigurne smrti

Milenkovići ne znaju od koga je Tina dobila bubreg, a tako i šansu za nov život, osim da je reč o mlađoj osobi. Burna i nepredvidljiva noć dobila je svoj epilog na Klinici za urologiju, gde se žena sada oporavlja.

Kragujevački policajci koji su postali deo Tininog najvažnijeg dana nikada neće zaboraviti trenutak kada su videli kako Jovica i Tina drhteći objašnjavaju gde su krenuli. Bilo im je jasno da ona ne sme da čeka.

- Zaustavili smo automobil, vozač je bio pod dejstvom alkohola. Pored njega je sedela devojka, uplakana i uznemirena. Rekli smo mu da vožnju ne može da nastavi. Devojka je počela da drhti, a on da nam objašnjava da je ćerku poveo na transplantaciju bubrega u Beograd i da tamo mora stići što pre - kaže policajac Nenad Matić, koji je potom s kolegom Dušanom Rašićem devojku prevezao u bolnicu.

Te noći Matić i Rašić su bili angažovani u akciji pojačane kontrole saobraćaja, a njihov starešina Bubanja došao je da ih obiđe.

PROČITAJTE JOŠ - NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE: Preplivao reku da spase mladića


Baš u tom momentu zaustavili su automobil u kom su bili Milenkovići. Kada su videli da je slučaj hitan, nijednog trenutka se nisu dvoumili šta je njihov sledeći korak.

- Dok smo sedali u kola, videli smo da joj je laknulo, a sa svakim pređenim kilometrom njeno raspoloženje se popravljalo - ispričao je Rašić, koji s kolegama naglašava da bi svako postupio kao oni te noći.


APLAUZ OD LEKARA

KADA su ušli u bolnicu i lekarima objasnili zašto su baš oni dovezli pacijentkinju, usledio je ogroman aplauz lekara i medicinskih sestara.

- Stigla je na vreme. Uveli su je u bolnicu. Još nekoliko minuta smo stajali i gledali za njom. Ponovo smo seli u naš automobil i sa olakšanjem krenuli ka Kragujevcu. Ćutali smo čitav put, razmišljajući o njoj - kaže Matić.