DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE: Uz vatromet i trubu u 2018.

E. V. N.

14. 01. 2018. u 19:24

ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ: Уз ватромет и трубу у 2018.

Foto D. Dozet

Pravoslavna nova godina dočekana u Srbiji, ali i Crnoj Gori, Republici Srpskoj i na Kosmetu. Na trgovima se služili kuvano vino i rakija

PESMA, igra, pucnji petardi i vatromet na gradskim trgovima obeležili su doček pravoslavne Nove godine. Veselo i razdragano bilo je u srpskoj prestonici, ali i u drugim gradovima, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Somboru, Jagodini... A više hiljada građana proslavilo je ulazak u srpsku Novu godinu i u Podgorici, Beranama, Republici Srpskoj. Pilo se kuvano vino i rakija, igralo kolo uz zvuke trube, a toploj, prazničnoj atmosferi doprinelo je svakako i lepo vreme, bez padavina.

BEOGRAD - Beograđani su Novu godinu dočekali uz veliki vatromet ispred Hrama Svetog Save, kao i uz koncerte na otvorenom ispred zgrade opštine Zvezdara. Po tradiciji, u Skadarliji gosti su dočekivani kuvanom rakijom.

NOVI SAD - Svečano i veselo, uz najraznovrsniji, bogat i sadržajan kulturni i zabavni program, više desetina hiljada Novosađana dočekalo je srpsku Novu. Bilo je prepuno na nastupima, Divne Ljubojević, “Lajbaha”, sastava “Imar”, čiji je specijalni gost bio Slobodan Trkulja, zatim Kaliopi, Nikole Vranjkovića, Dušana Svilara sa tamburašima...

VALjEVO - Srpsku Novu godinu Valjevci su dočekali na prepunom Gradskom trgu, uz Šabana i Ildu Šaulić. U centru grada na Kolubari, okupilo se nekoliko hiljada građana, ali i posetilaca iz okolnih mesta.

- Dragi Valjevci, poštovana publiko, pevaću pesme koje svi znaju - obratio se Šaban Šaulić, dočekan burnim aplauzom okupljenih na Gradskom trgu.

CRNA GORA - više hiljada posetilaca na gradskom trgu zabavljali su Milena Ćeranić, Ivana Kostov, “Isak i Puls Morloko bend”, kao i zvuci trube i orkestra Ivana Jovanovića. Nakon dočeka Nove godine održana je litija do Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja gde je moleban održao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Opština Berane i Turistička organizacija Berana i ove godine su organizovali svečani zajednički doček, a na višesatnom koncertu nastupili su umetnici Marina Tadić, Nešo Lutovac i Sreto Ćulafić.

REPUBLIKA SRPSKA - Više stotina Trebinjaca Novu godinu je dočekalo uz “Frajle” i bend Igora Vukojevića na platou ispod platana. Istočno Sarajevo zabavljao je “Garavi sokak”. Veselo je bilo i na Jahorini, a Kiki Lesendrić i “Piloti” nastupili su u Andrićgradu u Višegradu.

Trbinje / Foto Srna

NIŠ - Nekoliko hiljada Nišlija u parku Svetog Save 14. januar dočekalo je uz “Tropiko bend” i vatromet koji je počeo 5 minuta pre ponoći. Nagli pad temperature i jak vetar nisu omeli Nišlije da pravoslavnu Novu godinu dočekaju u sjajnoj atmosferi uz hitove pop grupe “Tropiko bend” i da zajedno sa njima odbroje poslednjih 10 sekundi pre ponoći.

VESELO UZ GOCU I BILjU

Gračanica

VIŠE od hiljadu žitelja Gračanice i okolnih srpskih sredina na Kosmetu dočekalo je pravoslavnu Novu godinu na trgu u centru ovog mesta, uz pečenog bika na ražnju, kuvano vino i rakiju, dok su za dobro raspoloženje bile zadužene estradne umetnice Goca Tržan i Biljana Sečivanović. Kao i prethodnih godina, organizator ove manifestacije bila jeopština Gračanica, a dobro zdravlje, sreću i veselje svojim sunarodnicima prvo je poželeo Srđan Popović, predsednik te opštine. D. Z.

Niš / Foto J. Ćosin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije