Kod notara, pa u vrtić po dete

J.LEMAJIĆ

02. 12. 2017. u 19:00

U subotičkim obdaništima koji su u sklopu PU "Naša radost" uvedena nova pravila. Svi koji dolaze po mališane, ubuduće moraju da budu na overenom spisku

Код нотара, па у вртић по дете

Nove mere uvedene su zbog bezbednosti dece Foto Ilustracija

DA bi mogli da preuzmu svoje dete iz vrtića koji su u sklopu Predškolske ustanove "Naša radost", roditelji u Subotici od početka ovog meseca moraće da prilože dokument overen kod notara, sa imenima i potpisima svih članova porodice koji će dolaziti po mališane. Ovim potezom ustanova želi da spreči rizične situacije koje mogu da se dogode ukoliko su roditelji razvedeni ili se bore za starateljstvo, kao i da bezbednost dece podigne na viši nivo.

Na isti način roditelji ili staratelji davaće i saglasnost da im se deca u vrtićima slikaju sa Deda Mrazom ili drugim priredbama, kao i da te fotografije budu u medijima i na društvenim mrežama.

Uredbe su regulisane novim Pravilnikom o snimanju i fotografisanju, koji je ovih dana donela uprava "Naše radosti", kako bi na svaki način zaštitila skoro četiri hiljade mališana koji u njoj svakodnevno borave.

Iako podržavaju sve što ova ustanova radi na bezbednosti dece, roditelji smatraju da nije nužno da saglasnost bude i overena kod notara, jer to iziskuje dodatne troškove.

- Pre godinu dana održana je poslednja sednica Saveta roditelja na kojoj se govorilo o ovome i niko nas potom nije konsultovao pri izradi pravilnika. Tek kada je on izašao videli smo propuste, od kojih je najveći da izjave saglasnosti za slikanje budu overene kod notara - kaže Boris Šaulić, jedan od predstavnika roditelja. - Mislimo da overe kod notara nisu neophodne, ne verujem da je to praksa u osnovnim i srednjim školama, niti smo čuli da se u nekom drugom mestu primenjuje. To donosi nove troškove, jer moraju da overe oba roditelja ili staratelja i to za svako dete koje ide u vrtić. Neformalno udruženje roditelja oformilo je radnu grupu koja će analizirati Pravilnik kako bi otklonili nedostatke i unapredili pojedine odredbe.

U PU "Naša radost" kažu da overavanje izjava saglasnosti nalaže Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i da je pravilnik urađen u skladu sa svim propisima i da su u njegovoj izradi konsultovani advokati, a sve zarad bezbednosti dece.

- Overene izjave biće i za preuzimanje deteta, odnosno ko god od roditelja ili staratelja odvodi mališane - objašnjava Veljko Vojnić, tehnički direktor "Naše radosti". - Izaći ćemo u susret roditeljima pa će obe izjave biti na jednom obrascu i to za svu decu koja idu u naše vrtiće. Tako jedan potpis kod notara košta 360 dinara. Štampa se oko osam hiljada obrazaca i svi će ih dobiti da popune za svoju decu.


KONKURS

PRAVILNIK nalaže i da osoba koja bude fotografisala ili snimala decu bude izabrana putem konkursa i da ceo audio i video materijal dostavi ustanovi. Takođe, biće moguća svaka prijava zbog neovlašćenog, štetnog i neprimerenog sadržaja na snimku ili fotografiji, koja je nastala u objektima vrtića, a kojom se ugrožavaju prava i interesi dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miki

02.12.2017. 21:38

Koliko ce to da kosta roditelje za overu kod notara.Jos jedan vid otimanja para u korist notara.Ili necija veza vrtic-notar.

Jovanka

03.04.2019. 06:37

Mom bivsem muzu je pripala cerka i on mi trazi da idem kod notara da dam saglasnost za promenu adresu,a mene je strah da je ne odvede iz srbijr. Ako moze neki savet jer mi preti da ce me zbog toga sud i policija vijati ako ne dam saglasnost. Hvala