ROBOTSKE platforme, kvadrokopter, brodovi, uređaj za točenje vina, samo su neki od "izuma" nastali u kabinetima Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je ovog vikenda proslavio 69. rođendan. Godinu jubileja, posle dužeg vremena, ova visokoškolska ustanova dočekuje s popunjenom upisnom kvotom za brucoše, moderno opremljenim kabinetima, a najavljuju i nove studijske programe.

Na mašinskom fakultetu pripremaju studijski program za IT

U razgovoru za "Novosti", prof. dr Radivoje Mitrović ne krije zadovoljstvo što je broj studenata udvostručen. On ističe da je cilj Mašinskog fakulteta u narednom periodu da bude jedan od nosilaca industrijskog razvoja Srbije, zasnovanog na znanju.

- Kako novo vreme traži novi profil inženjera koji su spremni da odgovore na izazove koje donosi nova tehnološka revolucija, od sledeće školske godine trebalo bi da se otvori i novi studijski program na osnovnim akademskim studijama - inženjer IT tehnologija - kaže Mitrović. - U osnovi ovog programa su informacione tehnologije, uz pomoć kojih će buduće generacije mašinskih inženjera biti spremne da u našoj zemlji razvijaju "industriju 4.0".

Profesor Mitrović ističe da se mnogo toga radi na unapređenju nastave, ali i na podsticanju preduzetničkog duha studenata.

- U protekle dve godine u opremanje Fakulteta je uloženo oko pet miliona evra, a donacijama pomažu i naši bivši studenti - ističe prof Mitrović. - Tako smo, zahvaljujući njihovom angažovanju, dobili šasiju automobila poslednje generacije "audi R8 kupe", koju nemaju ni najbogatiji svetski fakulteti, a na kojoj će studenti imati priliku da se upoznaju sa svim aspektima bezbednosti putnika. Brodovi "Sava" i "Dunav", koje su konstruisali naši studenti sa smera brodogradnje, na takmičenju u Sen Tropeu osvojili su drugo i treće mesto u kategorijama prevoza lakšeg i težeg tereta.

Akademci, budući inženjeri, konstruisali kvadrokopeter - dron

I akademci sa Katedre za aerotehniku rešili su da se odazovu pozivu na takmičenje Svetske vazduhoplovne federacije - trku dronovima. Kvadrokopter su konstruisali budući inženjeri. Reč je o maloj letelici na daljinsko upravljanje koja je slična helikopteru i ima četiri rotora, po čemu i nosi naziv, i može da leti veoma velikom brzinom.

Prof. dr Radivoje Mitrović

U laboratorijama Fakulteta postoje i roboti koji se koriste za aplikaciju zavarivanja u privredi, koji mogu da prepoznaju objekat i utvrde da li ga treba zavarivati. Takođe, razvijaju se nove robotske platforme nosivosti od 250 do 2.500 kilograma.


SVEČANA AKADEMIJA

DAN Mašinskog fakulteta obeležen je svečanom akademijom uz brojne goste iz zemlje i inostranstva.

Na svečanosti su govorili dekan fakulteta Radivoje Mitrović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, gradski menadžer Goran Vesić.